Tradiční sbírka prostřednictvím všeobecně známých žlutých kvítků měsíčku lékařského proběhla minulý týden na území celé České republiky, a to včetně Prostějovska, kde prodej a zároveň výdej informačních materiálů zajišťoval spolek Diana. Sbírka upozorňující každý rok na jiný druh rakoviny se v Prostějově konala uplynulou středu dopoledne. Lidé ale i v dalších dnech mohli přispět ve vybraných pevných prodejních místech. Letošní Květinový den byl zaměřen na prevenci nádorů děložního čípku a varlat.

Ve středu 11. května se uskutečnil již 26. ročník tradiční charitativní akce Český den proti rakovině neboli Květinový den, jak se mu také říká. Do akce se zapojilo několik institucí i jedinců a Večerníku se podařilo zmonitorovat situaci nejen přímo v ulicích, ale také na Střední zdravotnické škole Prostějov, která je již tradičním partnerem organizace Liga proti rakovině a jejíž žáci prodávají kvítky měsíčku lékařského snad od samého počátku sbírky.

„Kytičky letos prodávalo sedmnáct dvojic. Pomohly nám studentky z Konice, dále ze střední zdravotní školy v Prostějově nebo seniorky z Kralic na Hané,“ upřesnila Zdena Pluháčková, předsedkyně spolku Diana.

Sbírka probíhala tedy jak na Prostějovsku, tak na Konicku. Dvojice bylo možné potkat i na úřadech nebo v nemocnici. „Bylo to trochu slabší než minule, kytičky se neprodaly tak rychle. I když nám na druhou stranu přálo počasí – bylo hezky a lidí tak v ulicích bylo víc,“ prozradila Pluháčková.

Již tradičně lidé kvítek – tentokrát s fialovou stuhou – pořídili za minimálně 20 korun. Mnozí ale dali více. „Ve třech případech se mi ale stalo, že někdo dal tisícovku a vrátit nechtěl,“ pousmála se šéfka spolku Diana. Mezi kupující se zařadili i představitelé radnice v čele s primátorem Jurou.

Letos byla tradiční veřejná sbírka věnována problematice nádoru děložního čípku a varlat. Statistiky ukazují v České republice nelichotivé číslo, kdy počet zasažených rakovinou převyšuje evropský průměr, a to bohužel u všech typů rakoviny, a i mortalita, tedy úmrtnost, je také velmi vysoká. „Proto jsem ráda, že spoluobčané přispěli prodávajícím studentům vcelku masivně a podařilo se vybrat přes deset tisíc korun, což je vynikající výsledek,“ prozradila koordinátorka charitativních akcí na SZŠ Martina Papšová, jinak odborná vyučující. Až v aktuálním týdnu ale spolek Diana s pomocí České pošty provede součet vybraných peněz a jejich předání.