Český svaz ochránců přírody – Ekocentrum Iris pravidelně pořádá vycházky pro seniory nebo rodiny s dětmi. Také tuto sobotu 28. května se můžete těšit na další výlet. Tentokrát vás „Irisáci“ vezmou do Národní přírodní rezervace Špraněk u Javoříčka. Vrcholem pak bude na této cestě Zkamenělý zámek.

Národní přírodní rezervace Špraněk leží jihozápadně od Javoříčka. Rezervaci tvoří zalesněný vrch Špraněk s útvary krasového původu a rozsáhlým systémem bohatě zdobených jeskyní a vzácnou teplomilnou květenou. Objevuje se zde táhlý vápencový vrch, jehož nejvyšší bod má 539 m n. m. Na všechny strany tento hřbet spadá velmi příkrými, často skalnatými svahy a srázy posetými jeskynními otvory. Většina podzemních prostor je veřejnosti nepřístupná. Nicméně na skalisko Zkamenělý zámek se skalní bránou, okny a jeskyněmi se rozhodně podívat můžete zevrubně.

Na vycházce s Ekocentrem Iris si užijete zhruba osmi- až devítikilometrovou vycházku nádhernou krajinou plnou rozkvetlých lesů a květin. „Naučná stezka Špraněk vede krajinou, která se rozprostírá kolem potoka Špraněk. Vystoupáme skalní bránou na Zkamenělý zámek, který je zříceninou tvrze Branky,“ popisuje Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris.

Ráno bude společný odjezd autobusem z prostějovského hlavního nádraží do Hvozdu v 8:15 hodin z nástupiště 1. Návrat je plánován z Hvozdu podle počasí mezi 13. a 15. hodinou.

Další výlet Ekocentra Iris je plánován na středu 1. června. Bude se jednat o vycházku z Hluboček přes Velkou Bystřici až na Svatý Kopeček. Ráno bude společný odjezd z Prostějova v 8:35 hodin, návrat pak je naplánován kolem čtrnácté hodiny.