I v letošním roce se dočkali cyklisté v mikroregionu Předina cyklovýletu. Poslední květnový víkend se tak zhruba sto zaregistrovaných vydalo na přibližně třicet kilometrů dlouhou trasu, která je provedla celým mikroregionem. Start v režii starosty obce proběhl v Otaslavicích v areálu místní sokolovny, odkud kolona krátce po čtrnácté hodině vyrazila. Slavnostní zakončení pak proběhlo opět v Otaslavicích, kde se uskutečnilo i tradiční slosování vstupenek o drobné cyklistické odměny.

Během cesty mohli všichni doplnit energii v různých občerstvovacích stanicích připravených ve všech průjezdních obcích. Za symbolických dvacet korun tak nechyběl pitný režim ani dostatek dobrot. „Účastníků, kteří prošli registrací, se nakonec v letošním roce sešlo dvaaosmdesát, někteří se ale připojili i bez registrace či v následných obcích. Při počtu akcí, které se dnes konají, ať už se jedná o dětské dny, či kácení máje, si myslím, že účast můžeme hodnotit pozitivně, i když není tak zastoupená, jako byla v předchozích letech,“ prozradil starosta Otaslavic Marek Hýbl.

Tradičně zvykově se nejelo na čas, ale především pro zábavu. Z Otaslavic se tak peloton vydal směrem na Sněhotice, Ondratice, Brodek u Prostějova, Dobrochov, Kobeřice, Hradčany, Vřesovice, Vranovice-Kelčice, Vincencov a zpátky do Otaslavic. Po cestě si každý z účastníků mohl v obcích krátce vydechnout a doplnit téměř vše, co hrdlo ráčilo. 

Zatímco loňský ročník provázela obrovská vedra, letos tomu bylo jinak. Teplota byla celkem příjemná, ale nepříznivý vítr vyjížďku ztěžoval. „Počasí nás trochu pozlobilo, spadlo totiž pár kapek a nepříjemně foukalo, ale nakonec trať dlouhou více než pětadvacet kilometrů zdolali všichni do sedmnácté hodiny. Mohlo tak proběhnout tradiční losování cyklopasů o drobné ceny a dárkové poukazy,“ konstatoval spokojeně místostarosta pořádající obce Mojmír Sokol.

Letošního ročníku se nezúčastnil obdivuhodný pan Punčochář, který byl dlouhodobě pravidelným a ve svém věku nejstarším účastníkem. „Věkovou hranici omezenou nemáme, ale zřejmě si letos vybral lepší akci, tak mu aspoň takto přejeme zdravíčko, snad se za rok potkáme. Nejmladší účastnici bylo letos devět let a zvládla odjet celou trasu,“ přidal Sokol.

Po příjezdu zpět do areálu sokolovny čekala na všechny zúčastněné odměna z udírny a největší úspěch slavil domácí chléb. „Někteří aktéři letošního ročníku dokonce žádali recept na vynikající domácí chléb, který připravila starostka z Hradčan-Kobeřic Zuzana Weinlichová,“ dodal otaslavický místostarosta a prozradil, že na tradiční akci se budou moci cyklisté těšit i v následujícím roce.