Zámecký areál o předminulém víkendu ožil kovářským řemeslem. Čtvrté setkání kovářů Olomouckého kraje letos poprvé zavítalo do prostějovského regionu a v nádherném areálu zámku se kovářům i návštěvníkům velmi líbilo. Během sobotního i nedělního programu se navíc bylo na co dívat. V první řadě to byla samozřejmě práce kovářů, ale i řada dalšího. Ukázky umění, historických řemesel, korálkování pro děti či vystoupení kapely DEJNA, ke všemu nescházelo i bohaté občerstvení. Za rok by se tak kováři chtěli na stejné na místo vrátit znovu.

Od sobotního dopoledne 21. května, kdy se rozpálily výhně a otevřely brány, skupina kovářů chystala společné dílo. Šlo konkrétně o výrobu kované slavobrány pro novomanžele podle Ivo Stawaritsche. Na ní se pracovalo v průběhu obou dnů a v nedělních odpoledních hodinách už se s ní mohli návštěvníci vyfotit. Kromě této společné práce ale kováři ukázali i řadu drobnějších výrobků, které vznikly v průběhu několika málo hodin. Nescházelo ani dětské kování, kde si návštěvníci mohli za pomoci mistra vyzkoušet tradiční povolání. „Zkoušel jsem to a moc mi to nešlo. Kladivo je těžké, musím ještě nabrat sílu,“ hlásil malý Tomáš, který se rozhodl si práci vyzkoušet.

Mimo kovářského umění se ale mohli návštěvníci pokochat pohledem na jejich různé výrobky, které byly vystaveny jen o kousek dál na nádvoří, nescházely stánky se suvenýry a různými dekoracemi i sladkostmi. Domů si tak člověk mohl odnést různé druhy nožů, šperky, minerály či výrobky z kůže. Během obou dnů nechyběl ani hudební doprovod, o který se postarala Country skupina DEJNA. Kromě kovářské práce byla k vidění i řada dalších ukázek tradičních prací jako pečení chleba, pletení výrobků, tavba bronzu, tkalounictví a předení vlny.

Během obou dnů navíc vyšlo i parádní počasí a přípravy neohrozil ani vydatný páteční déšť. A v obou horkých dnech přišlo alko i nealko společně s dobrotami z grilu u výhně vhod. Premiéra na zámku v Čechách pod Kosířem přilákala stovky návštěvníků a vypadá to, že by se z této akce mohla stát tradice.

„Můžeme být spokojení, počasí vyšlo opravdu parádně, pro nás paradoxně bylo až příliš teplo, protože u rozpálených výhní bylo horko, ale na to už jsme za ty roky zvyklí. Podařilo se nám všechno, co bylo v plánu, dětem se velmi líbila možnost vyzkoušet si tohle tradiční povolání. Slavobrána byla hotová ještě s předstihem, lidé se u ní tak s radostí fotili, hlavně se ale po celé dva dny bavili, za to jsme moc rádi. Na první ročník v této lokalitě přišlo i dost návštěvníků, takže se tu snad za rok zase potkáme,“ doplnil hlavní organizátor už čtvrtého ročníku Hanáckého kování Jaroslav Straka.