Tento pátek 10. června bude po roce zase noc patřit kostelům. Tradiční akce, do níž se běžně zapojuje také několik kostelů z Prostějova, nabídne opět bohatý program zahrnující několik koncertů, prohlídky útrob kostelů, bohoslužby či projížďky kočárem, ale třeba i hororový příběh. Každý si určitě něco najde, teď už se jen rozhodnout, do kterého z kostelů zavítat.

Do Noci kostelů 2022 se letos v Prostějově zapojí celkem sedm kostelů a modliteben: kostel Povýšení sv. Kříže, kostel sv. Petra a Pavla, kostel sv. Josefa, Husův sbor, Českobratrská církev evangelická, modlitebna Církve bratrské a kaple sv. Anny. Každý z nich si pro vás připraví bohatý program. „Akce bude zahájena v kostele Povýšení svatého Kříže v 18:00 hodin pozdravem primátora města Františka Jury. Hned poté bude následovat bohoslužba a v 18:30 hodin varhanní koncert. Na něm uslyšíme studentku ZUŠ Prostějov Terezii Klemešovou, kterou připravila Mgr. Erika Trunečková. Na programu bude předehra Ich ruf zu Dir Jesu Christ J. S. Bacha a Toccata od francouzského skladatele Theodora Duboise,“ přibližují začátek akce v hlavním kostele pořadatelé.

Celkově rozezvučí prostory ještě dva koncerty – kytarového souboru Non Mesure žáků ZUŠ Vladimíra Ambrose a skupiny Trio El Papa, jež vystoupí s kytarou a bubínky. Samozřejmostí jsou i prohlídky vnitřních prostor kostela, kaple nebo věže. A dokonce se s dětmi budete moci pokusit odhalit tajemství skrytá ve zdech kostela. Od 18:00 hodin se pak můžete na různých místech účastnit projížděk historickými kočáry.

Nesmíme však opomenout ani další kostely, které poskytnou zajímavý program. Namátkou zmiňme například Husův sbor, jenž představí mysteriózní hororový příběh Edgar. „Ve sklepení kostela vedle mikve se bude hrát mysteriózní loutkový hororový příběh Edgar podle divadelní hry Ladislava Klímy. Boj nebohého snílka Edgara s hnusným a odporným umrlcem Benediktem, který ho za života trápil a vychovával k lotrovství, nepostrádá typicky klímovský metafyzický motiv rozporu mezi skutečností a snem,“ upřesňují pořadatelé. Hra začne ve 21:45 hodin a je třeba si na ni kvůli omezené kapacitě rezervovat místo na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Podrobnější informace o programu jednotlivých kostelů naleznete na stránkách www.nockostelu.cz.   

 

23 noc kostelu2