Podcast, to je žánr, který na internetu poslední roky letí. Přinejmenším v České republice. Jeden takový dělají více než rok také bývalý politický marketér Petros Michopulos a komentátor Bohumil Pečinka. Duo si díky podcastu Kecy a politika našlo řadu příznivců. Není to tedy tak dlouho, co začala dvojice jezdit po České republice a na mnoha místech naživo diskutovat o politice a společnosti. Nedávno se poprvé společně vydali i do Prostějova na 29. výjezd.

Posezení se konalo v sále haly Sportcentrum-DDM Prostějov. Dorazila asi osmdesátka lidí, které čekala velmi neformální atmosféra a po hodinové diskusi dvojice rovněž možnost pro dotazy a zapojení do programu. Navíc přítomné čekaly také pověstné koláčky a slivovice, která dorazila od podporovatelů z Olomouce a Frenštátu pod Radhoštěm.

„Je pátek podvečer, můžete se tedy v klidu opít,“ vyzval zprvu ostýchavé společenstvo Michopulos. Se svým kolegou se věnoval řadě témat: vzdělání, stavebnictví, „postaršování“ Aleny Schillerové. „Snaží se tak vyprofilovat kvůli svým voličkám. Zatímco se dříve dělala o nějakých deset let mladší, nyní zkouší pravý opak,“ vysvětlil Petros Michopulos. Tématem ale byla i třeba ČSSD a její šance v komunálních volbách. „Nejsou velké,“ shodli se, přestože v řadě jiných momentů shodu nenašli.

Kromě dua Pečinka–Michopulos se pak zapojoval i politolog Petr Sokol, který se s protagonisty zná z Reflexu. Padla tak řeč třeba na prezidentskou volbu, kdy se ovšem přítomní neshodli na šancích Andreje Babiše nebo dalších kandidátů. Z publika pak padaly dotazy právě třeba na situaci mladých rodin, úroveň školství, ale i z dalších oblastí. „Překvapilo mě už v Olomouci, a i teď tady, kolik přišlo mladých lidí a také žen. Jak moc se zajímali o dění a politiku. Je proto překvapivé, jak málo je obou těchto skupin v politice,“ uvedl po vystoupení Bohumil Pečinka.

Předtím ještě ve velkém podepisoval s kolegou knížky a rozprávěl s místními. „S účastí to mohlo být lepší, nebylo ale moc času na propagaci a den předtím proběhla akce v Olomouci. Atmosféra a nálada přítomných ale byly velice příjemné. Na baru jsme pokračovali ještě do čtvrt na dvanáct,“ konstatoval za pořadatele Jan Zatloukal. A dodal, že nešlo o poslední živé vystoupení některé z hvězd podcastů, na září je připravovaný příjezd podcastu Přepište dějiny, později by měl dorazit i Jindřich Šídlo.