Český svaz ochránců přírody – Ekocentrum Iris pravidelně pořádá výlety do přírody, většinou pro seniory nebo rodiny s dětmi. Nejinak tomu bude tento týden, kdy uskuteční hned tři výpravy. Nejprve se v úterý 12. července půjde netopýří stezkou na Kosíř, na ni hned poté ve středu 13. července naváže vycházka prostějovskými parky a nakonec v sobotu 16. července proběhne v rámci Prostějovského léta Den na loukách přírodního parku Kladecko. Stačí si jen vybrat…

V úterý 12. července Ekocentrum Iris pořádá Netopýří vycházku na Kosíř. „Jedná se o vycházku pro rodiny s dětmi. Aktivity pro děti budou motivované Rokem netopýrů. Cestou uvidíme kouzelné skály, u poslední z nich najdeme i čerta hlídajícího poklad,“ prozradila Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris. Ráno je naplánován společný odjezd autobusem v 8:45 hodin do Stařechovic. Návrat autobusem ze Slatinek bude do 13:30 hodin. Délka trasy je pět až šest kilometrů.

Ve středu 13. července pak Iris nabídne procházku prostějovskými parky. „Parky patří neodmyslitelně k životu ve městě a možná je bereme tak trochu jako samozřejmost. Pojďme se jimi společně projít nejen jako místem příjemným k posezení či zkrácení cesty, ale i jako úžasným kusem přírody ve městě,“ láká Zatloukalová. A na co se při této výpravě můžete těšit? „ Povíme si o tom, jak takové parky vlastně vznikaly a vznikají. Ohlédneme se, jak se postupně měnil přístup člověka k městské zeleni a jak se to promítá do podoby měst. Popřemýšlíme nad tím, jaké funkce vlastně park člověku poskytuje. A v neposlední řadě si prohlédneme zajímavé dřeviny, které v našich parcích rostou,“ doplnila. Cesta je naplánována do Smetanových, Kolářových a Mládkových sadů. Ráno bude sraz před kinem Metro 70, délka trasy je asi čtyři až pět kilometrů.

Nakonec v rámci Prostějovského léta proběhne v sobotu 16. července Den na loukách přírodního parku Kladecko. Tato vycházka nejen pro rodiny s dětmi povede naučnou stezkou. „Cestou navštívíme suché louky na svazích nad osadou Bělá i vzácný mokřad s tůněmi. Pro děti budou připraveny hravé aktivity,“ uzavřela Zatloukalová. Odjíždět se bude vlakem v 8:02 hodin do Jesence a vrátíte se ze Šubířova do 13:30 hodin. Délka trasy je sedm kilometrů.