Dobrovolní hasiči ve Zdětíně fungují už neuvěřitelných 140 let. K tomuto krásnému jubileu nemohla chybět ani pořádná oslava, která se v malebné obci skutečně vydařila. Sobotní sváteční den zahájila už v deset hodin dopoledne slavnostní schůze v místní sokolovně. Po obědě už dobrovolní hasiči vítali své kolegy, kteří dorazili z různých částí regionu. Bez dlouhých okolků se kvůli extrémním teplotám neprodleně vydali na slavnostní průvod obcí, součástí něhož bylo položení věnců u místního památníku. Připravený bohatý program pokračoval na hřišti až do pozdních večerních hodin.

Už v roce 1882 měli hasiči ve Zdětíně jednotku, která svou historii píše dodnes. A tak oslavy 140 let trvání sboru byly se vším všudy. Během slavnostního přivítání a následného pochodu kromě místní jednotky nescházely i další z jedenáctého okrsku, v čele průvodu jela jednotka Lutotína tažená koňským spřežením. Navzdory úmornému horku to všichni přestáli, cestou jim náladu zpříjemňovala Holóbkova mozeka.

„Horko bylo opravdu neúnosné a než jsme se dostali na hřiště, měli jsme toho poměrně dost. Ale stálo to za to. Jsme rádi, že dorazila většina pozvaných hostů. Už během průvodu obcí panovala skvělá nálada, nemálo se však vzpomínalo na ty, kteří už tu s námi nejsou,“ pronesl starosta obce Robert Kříž.

Slavnostní průvod skončil svou pouť na hřišti, kde oslavy pokračovaly dalším programem. Zde předvedly pozvané jednotky své nacvičené ukázky a všichni se u toho skvěle bavili. „Jednotka z Pěnčína dovezla historickou stříkačku, to stejné i jednotka z Lutotína. Pak nám kluci z Vrahovic předvedli ukázky dopravních nehod a ještě připravili pro děti tolik oblíbenou pěnu. Ta se v tomto horkém počasí setkala s velkým úspěchem. Jsme každopádně spokojení, jak se vše vydařilo. Myslím si, že toto velké jubileum jsme oslavili opravdu tak, jak se sluší a patří,“ doplnil evidentně spokojený první muž obce.