Radní předloží zastupitelům k odsouhlasení návrh na poskytnutí dotace pro zhotovení životopisné publikace s doprovodnou výstavou "Nikdy to nevzdám". Publikace se bude týkat života Františka Doležela, který byl bojovníkem za pravdu, spravedlnost a lidská práva.

„Za své životní postoje získal - in memoriam - Cenu města Prostějova za rok 2016. Byl známý svým působením v takzvané Krčmaňské aféře - v období od září 1947 do února 1948, kdy probíhalo vyšetřování pokusu o atentát na tři československé nekomunistické ministry. Tato celostátní kauza měla svůj regionální dopad na střední Moravě. Část obviněných z trestných činů, souvisejících s pokusem o atentát na ministry a s ukrýváním zbraní, žila ve vesnici Krčmaň a v Olomouci. Státní zástupce JUDr. František Doležel, jenž celou aféru vyšetřoval, se narodil a žil v Prostějově. V celé aféře hráli nepřímo důležitou roli i další regionální aktéři, k nimž lze řadit především prostějovského ex starostu a poslance Ústavodárného národního shromáždění za sociální demokracii Oldřicha Johna. Město Prostějov již v roce 2019 na rodný dům Františka Doležela nechalo instalovat pamětní desku,“ konkretizovala náměstkyně primátora pro kulturu Milada Sokolová.

Radní proto zastupitelům navrhnou poskytnout Vědecké knihovně v Olomouci na zhotovení této životopisné publikace s doprovodnou výstavou dotaci ve výši 70 tisíc korun. 

„Finance by měly podpořit předtiskovou přípravu publikace a výstavních panelů, tisk publikace a výstavních panelů s podmínkou předání pěti kusů výtisků Statutárnímu městu Prostějovu,“ doplnila náměstkyně Sokolová s tím, že Komise pro kulturu Radě města Prostějova tuto finanční částku doporučila poskytnout. 

Další dotací z oblasti kultury na celoroční činnost je ta pro TJ Sokol I Prostějov – loutkáře souboru Pronitka.

„Na podporu činnosti souboru radní odsouhlasili dotaci ve výši 50 tisíc korun. Konkrétně může soubor peníze využít na animační program, technické vybavení, přepravní kufry, materiál, světelnou konstrukci, nové loutky, kulisy, rekvizity, opravu loutek a rekvizit a materiál na opravy,“ uzavřela dotační problematiku náměstkyně primátora Milada Sokolová.