Svatba obvykle patří k těm nejkrásnějším dnům v životě, na který jistě budete s láskou vzpomínat. Určitě si přitom užijete spoustu příjemných večerů, a to nejen ve dvou, ale i s přáteli, rodinou, dětmi nebo vnoučaty.

Volba toho správného fotografa si žádá svůj čas a důkladné promyšlení. Dort a občerstvení na veselce vezmou za své, svatební šaty a slavnostní oblek vrácené nebo uložené v šatníku. Zbydou vám s láskou vybrané snubní prstýnky a především vzpomínky. A jednou z nejmilejších a nejhmatatelnějších připomínek slavnostního dne bývají právě fotografie.

Vaši svatbu by měl fotit člověk, jehož styl a přístup se vám líbí a s nímž si sednete i lidsky. Vždyť nad jeho prací si budete vybavovat detaily svého vstupu do manželství, navíc celý den bude vám i vašim hostům v patách, aby získal co nejlepší a třeba i nejpřirozenější záběr. Potřebujete opravdového profesionála, který dokáže pracovat se světlem a poradí si s neposednými dětmi, nevrlými strýčky i alkoholem posilněnými kamarády. Hledáte člověka, jenž se zvládne přizpůsobit každé situaci a nenechá se něčím jen tak zaskočit.

Kdo zaváhá...

Zajištění fotografa často připadá mezi ženichovy úkoly. Ať už se toho však ujme kdokoli, je třeba začít s hledáním dostatečně včas. Ideální chvíle, kdy se pustit do vybírání vhodného svatebního fotografa, je zhruba rok před chystanou veselkou. Nejpozději se však do něj pusťte půl roku před zvoleným termínem. Jestliže toužíte po opravdu zkušeném profesionálovi, nemarněte čas, protože ti bývají vytíženi na mnoho měsíců dopředu.

Nejde jen o fotky 

Situace, kdy vám profesionála doporučí někdo z vašeho okolí, kdo s ním má přímou zkušenost, nemusí vždy nastat. Pak nezbývá než se pustit do vlastního průzkumu. Svatební fotograf by měl být schopen tvořit krásné snímky vědomě a opakovaně, musí se prezentovat uceleným a logickým portfoliem a nesmí mu chybět recenze. Ještě než si někoho najmete, sejděte se s ním, protože i osobní sympatie patří k nedílným součástem úspěšné spolupráce. Správný umělec s vámi probere nejen vaše představy, ale zajímá se i o místo konání či světelné podmínky a nabídne vám svoji vizi. Samozřejmě vás seznámí i s ukázkami svojí práce, abyste si mohli upřesnit, co vás bude čekat.

Styl fotografií

Každý umělec má svůj styl, jemuž se dlouhodobě věnuje a piluje jej k dokonalosti. Zkuste se tedy nejprve rozhodnout, jaká podoba fotek vám vyhovuje nejvíce, a přemýšlejte nad tím při prohlížení jednotlivých portfolií.

Tradiční styl

V tomto případě bývají svatební snímky předem promyšlené a inscenované. Umělec je výrazně ovlivňuje a fotografované aranžuje do klasických póz a skupinek. Nečekejte tedy žádné dramatické zachycování událostí. Počítat můžete se zobrazením nevěsty se ženichem, s rodiči, svědky a pohledem upřeným do kamery. Oblíbené jsou i stylizované svatební fotografie v přírodě či elegantním prostředí zámků. Fotografiím může chybět dynamika.

Reportážní styl

Práce reportážního umělce připomíná práci novinářských fotografů: pozoruje, nezasahuje do dění a pouze dokumentuje. Nevypráví tak příběh vašeho sňatku v tradičním pojetí, ale zachycuje především emoce a atmosféru. Potěšit vás může například vyobrazením svědka při proslovu. Na druhou stranu kompozice vždy nemusí být podle představ.

Umělecký styl

Fotograf vyhledává zajímavé úhly pohledu a vytváří netradiční kompozice. Dokáže pracovat s přirozeným i umělým světlem a využívá neobvyklé aranžmá. Výsledkem jsou kreativní snímky, které však nemusí oslovit každého.

Kvalita fotografií

Kvalitu fotografie určují technické aspekty, jako je expozice, kompozice, ostrost, umělecká kvalita a další. Jestliže však nejste odborníky v oboru, jednoduše zvažte, jestli ve vás ukázka fotografovy práce vzbuzuje libé dojmy a pocity. Vybaví-li se vám obrázek i za několik dní, pak jste narazili na toho pravého. Pokud fotograf dělá nádherné a uchvacující obrázky, ale s veselkou nemá žádné zkušenosti, hledejte raději dál.

Cena

Gáže fotografa patří k důležitým vodítkům při rozhodování o tom, koho vybrat. Předem proto důkladně promyslete, kolik jste ochotni investovat. Jako ve všem platí, že cena úměrně odpovídá kvalitě a rozsahu nabízených služeb. Nemyslete si však, že nejdražší umělec je rovněž i ten nejlepší. Před finálním odsouhlasením fotografa si udělejte malý průzkum, v jakých relacích se honoráře umělců pohybují a co za danou cenu nabízejí.

Nezapomínejte na to, že práce svatebního fotografa nezahrnuje pouze účast na vaší svatbě, ale i desítky hodin, jež stráví editací a postprodukcí. Cena zpravidla zahrnuje i komunikaci s klienty, přípravy místa focení a někdy i výrobu svatebních fotoknih. Služby zkušeného profesionála vás mohou vyjít třeba i od 10 000 Kč výše podle toho, co přesně si žádáte.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & KUCHOVEJTE VZPOMÍNKU najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 1.srpna