Den otevřených dveří prostějovské vojenské posádky přilákal 2. září do areálu letiště stovky dětí. Jednak zde proběhlo vyhlášení výsledků závodů dětí a veteránů (ty se uskutečnily v Hamrech) a jednak zde návštěvníci měli možnost zhlédnout ukázky vojenské techniky, ukázky činnosti složek IZS, Policie České republiky i Městské policie Prostějov.

Za město Prostějov se této úspěšné akce účastnil primátor František Jura, který zároveň předal poháry vítězným týmům, dále náměstkyně Milada Sokolová a náměstkové Jiří Rozehnal a Jan Krchňavý.

Akce byla zahájena krátce před páteční devátou hodinou dopolední a během první hodiny se mohli návštěvníci podívat na různé stroje a vybavení, které má prostějovská posádka k dispozici. To stejné platilo i u dalších složek. Hlavně si přítomní mohli prohlédnout vše pěkně zblízka, což využila řada z nich. Především pro děti se jednalo o skvělý zážitek. „Nejvíc se mi líbilo ve velkých autech, tam to uvnitř vypadá úplně jinak než v osobáku. A pak se mi líbily zbraně vojáků i policistů,“ prozradil Večerníku mladý Míša, který byl na akci společně se svou třídou.

Před desátou hodinou se už pak na tribuně začali scházet vysoce postavení představitelné ozbrojených složek, kteří krátkými proslovy pozdravili přítomné, a následně se přistoupilo k vyhlášení vítězů hned dvou memoriálů, které v minulých dnech hostil areál v Hamrech.

„Jsem rád, že jsme se takto mohli sejít. Obzvláště v roce, který je pro nás všechny, a to nejen výsadkáře, nemálo významný. Připomínáme si letos osmdesát let od atentátu na Reinharda Heydricha, zároveň sedmdesáté výročí založení výsadkových vojsk v Československu a sedmdesát let od založení útvaru 8280 v Prostějově. Proto se koná také tato unikátní akce, která sdružuje vojáky, bezpečnostní sbory i integrovaný záchranný systém takovým způsobem, abychom se prezentovali, jak se na výsadkáře sluší a patří,“ uvedl velitel 601. skupiny speciálních sil plukovník Tomáš Skácel.

Na tribuně se objevil také první náměstek ministryně obrany František Šulc a krátce se s proslovem připojil. „Jsem rád, že jsem po několika měsících opět mohl zavítat sem do Prostějova, na tuto unikátní a skvěle připravenou akci. Armáda má v Prostějově své nezaměnitelné postavení a je velmi potěšující, že je tady přítomno tolik mladých lidí, se kterými se zdejší vojáci mohou o své zkušenosti podělit.“ 

Před slavnostním předáváním si jako poslední vzal slovo generálpraporčík Ondrej Páleník, který je velitelem veteránů a v rámci memoriálů byl hlavním organizátorem. „Moc děkuji, že jsme zde mohli uspořádat vyhlášení výsledků letošního osmnáctého ročníku Memoriálu zakladatelů výsadkového vojska, čtrnáctého ročníku Memoriálu vynálezce padáku a nultý ročník Memoriálu podporučíka Pavla Mauera. Na tomto nádherném místě je to velké zadostiučinění,“ pronesl.

Pak už došlo na předávání. Jako první přišel na řadu nultý ročník Memoriálu Pavla Mauera, který v řadě disciplín absolvovaly děti z prostějovských škol. Nejlépe si vedla trojice ze ZŠ Edvarda Valenty, odměnu předali výše uvedení hosté společně s primátorem města Prostějova Františkem Jurou a také rodiči a sestrou Pavla Mauera, který před devatenácti lety zahynul v Iráku.

Následně byly předány odměny také veteránům. Na prvních třech místech v konkurenci 48 celků se dařilo nejvíce Prostějovu, získal tak zaslouženě všechna tři pódiová umístění. Tento blok uzavřela pražská armádní hudba nejen českou, ale i slovenskou hymnu.

Po půl jedenácté začal program, na nějž se nejvíce těšili pozvaní školáci. V rámci dynamických ukázek se nejprve předvedla armáda s ukázkou přepadu nepřítele, následovalo bojové umění musado a jeho využití v praxi. Závěr patřil paragánům, kteří předvedli ukázkový seskok. V pozdějším programu ještě proběhlo slaňování. Hned po něm předvedli své dovednosti policisté. Nechyběla tak ukázka výuky policejního psa, zátah na nebezpečného a ujíždějícího řidiče či obrana útoku na veřejnou osobu s ostrahou. K tomu si u stánků policistů mohl každý vyzkoušet i brýle, které evokují různé stavy po alkoholu nebo drogách. „V preventivním stánku si mohli ti nejmenší návštěvníci vyzkoušet nejrůznější aktivity v podobě skládaček. Návštěvníci si také prohlédli jedno z nejnovějších policejních vozidel na měření rychlosti a motocykl, kterým disponuje speciální oddělení dohledu. Dané oddělení se nachází sice v Prostějově, ale mají na starost celou Moravu a Slezsko. Každý, kdo nás navštívil, si odnesl drobnou odměnu v podobě propagačních předmětů a zejména z celé akce krásný zážitek,“ přidala Zuzana Slabá z kanceláře ředitele Krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence policie Olomouckého kraje.

Dopolední program, který končil úderem dvanácté hodiny, zakončili hasiči skvěle provedenou ukázkou vyproštění řidiče ze zdemolovaného vozu pomocí odstřižení jeho střechy. „Podařila se parádní akce. Nezbývá mi nic jiného než všem členům současné i minulé armády poděkovat za všechno, co pro nás udělali. I za to, jaké renomé dělají našemu městu. A já pevně věřím, že naše vzájemná podpora zůstane i nadále. Možná jsme tady dnes viděli i nějaké budoucí vojáky či policisty,“ hodnotil akci primátor města František Jura. 

Kromě jednotlivých akcí i ukázek techniky nechybělo ve vojenském areálu ani bohaté občerstvení, samozřejmostí byl i doprovodný program. Armáda, policie i další složky IZS se veřejnosti jednoznačně předvedly ve velmi dobrém světle.