Statutární město Prostějov se opět zapojilo do celonárodního programu a v rámci Dnů evropského dědictví uspořádalo pestrý program komentovaných prohlídek a dalších doprovodných akcí. Prostějované se tak opět i během minulého týdne mohli podívat na místa, která nejsou běžně přístupná, a od průvodců se o nich dozvědět mnoho zajímavostí z historie i současnosti.

Program letošních Dnů evropského dědictví v Prostějově začal už během Hanáckých slavností, kdy si během soboty 10. září a neděle 11. září zájemci mohli prohlédnout interiér prostějovské radnice a také mohli v rámci komentované prohlídky vystoupit do radniční věže. Další program následoval hned v pondělí 12. září, kdy v Muzeu a galerii připravili dílničku se zaměřením na hanácké tradice. „Měla jsem radost z toho, že do muzea si v pondělí našlo cestu hodně rodin s malými dětmi, pro které byl tento program určen především,“ řekla Večerníku Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova. V úterý pak byla zorganizována komentovaná prohlídka galerie Špalíček, kde byla k vidění výstava s židovskou tematikou Návrat domů nežádoucí. O den později ve středu byl pak k dispozici další program v Muzeu a galerii v Prostějově, kde návštěvníky zaujala akce Nechť vládnou vyvolení, při které se hosté dozvěděli mnohé zajímavosti z dob vlády Pernštejnů v Prostějově. Pátek byl vyhrazen prostějovské hvězdárně, kterou si mohly prohlédnout zejména děti, jež prostřednictvím dalekohledů pozorovaly dění na obloze. Přestože akci trošku pokazilo zamračené počasí, o prohlídku hvězdárny byl značný zájem.

Vrcholem Dnů evropského dědictví v Prostějově byly dvě víkendové akce. Nejdříve v sobotu odpoledne studentky Střední odborné školy podnikání a obchodu velice poutavě vyprávěly zájemcům o historii města v programu zvaném Po stopách Pernštejnů a zároveň je provedly mnohými památnými místy, zejména prostějovským zámkem. Vše vedl ředitel SOŠPO Marek Moudrý. „Myslím, že i přes nižší účast skrz počasí, si přítomní akci užili a připraveno bylo vše skvěle,“ uvedl exkluzivně pro Večerník.

V neděli si pak Prostějované mohli prohlédnout kostel svatého Petra a Pavla. Dny evropského dědictví v Prostějově tímto skončily, lidem tato akce nabídla opravdu pestrý program.