Akce Ukliďme Česko v polovině září propukla na řadě míst najednou po celé zemi. Jednu zorganizovali také v Konici. Zde už se chodí pravidelně, a to dvakrát ročně. Z akce se pro mnohé účastníky stala tradiční záležitost a nechybí tak na žádném ročníku. I letos dorazily desítky lidí s jediným cílem, a sice uklidit přírodu od suvenýrů po nepořádných lidech.

 

„Dorazilo odhadem asi padesát lidí. Bylo tentokrát více dětí a méně dospělých než obvykle. Pomohly nám tradičně spolky, třeba skauti nebo dobrovolní hasiči. Zúčastnila se i učitelka, která na pomoc přivedla i několik žáků,“ konstatovala za organizátory Jitka Klemsová z komunitního centra. To je od svého otevření zázemím pro všechny uklízeče a sběrače. Zde se přihlašují, sem odnáší pytle a rovněž poskytuje prostor pro ohřátí.

Odpadu bylo ale tentokrát méně. „Na podzimních úklidech se toho obvykle tolik nenajde. Příroda je tou dobou ještě zarostlá, ne všechen odpad je proto vidět,“ konstatuje Klemsová.

Klasicky se účastníci dělí do více skupin, některé jezdí do místních částí. Každá lokalita je pak specifická v tom, co za odpad se v ní dá najít. V okolí školy jsou to zejména lahve ať už plastové, nebo skleněné. Směrem na Březský vrch to je zase řada odpadků vyhozených z jedoucích aut či pozůstatky po karambolech vozidel. Uklízeči se zkrátka měli co ohánět. Mohli se ale těšit na příjemné posezení po úklidu. A něco dobrot. „Pro uklízeče byla připravená sekaná v housce, holky také napekly buchtu. A nemohl chybět pořádně horký čaj,“ usmívala se Jitka Klemsová.