Minulou středu 21. září proběhl v lesoparku Hloučela v pořadí již VII. ročník branného závodu. Akci připravila tradičně Městská policie Prostějov ve spolupráci s ČSOP regionální centrum IRIS, Sportcentrem a střední zdravotnickou školou. Akce se zúčastnili žáci ze všech prostějovských základních škol.

Soutěžilo se ve třech věkových kategoriích, tedy zvlášť družstva složená z dětí 7., 8. a 9. tříd. „Děti ve čtyřčlenných družstvech složených ze dvou dívek a dvou chlapců měly za úkol zdolat trať o délce 5 kilometrů, a to v co nejkratším čase. Na trase bylo rozmístěno sedm stanovišť. Soutěžící plnili nejrůznější disciplíny jako například střelba z praku na cíl, hod granátem, poznávání přírodnin, zdolání úseku za pomoci lana, zdravověda hrou, discgolf. Nechyběly ani paměťové a vědomostní úkoly. Za nesplnění sbírali závodníci trestné body. Za jeden bod se přičítalo třicet sekund k běžeckému času,“ nastínila pravidla branného závodu Tereza Greplová, Vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Závodu se zúčastnilo osm základních škol. V kategorii sedmých tříd soutěžilo 11 týmů, v kategorii osmých tříd se zúčastnilo 12 družstev a v kategorii devátých tříd mezi sebou zápolilo 9 družstev. V průběhu dopoledne se na startu vystřídalo celkem 128 dětí. Slavnostního zahájení se zúčastnil i primátor statutárního města Prostějova. „Vítězové z každé kategorie obdrželi pohár a věcné ceny. Ani letos nikdo neodešel s prázdnou. Každý soutěžící obdržel drobné dárky a občerstvení. Velké poděkování patří všem organizátorům, kteří se na celé soutěži podíleli, a také provozovateli občerstvení U Abrahámka za vstřícnost a poskytnutí prostor,“ pronesl František Jura.

 

Výsledky VII. ročníku branného závodu O pohár primátora Prostějova

Kategorie 7. tříd

1. místo:          7. A ZŠ, ul. Melantrichova (družstvo č. 22)             1:02:05

2. místo:         7. B ZŠ a MŠ, ul. Palackého (družstvo č. 4)             1:03:41

3. místo:         7. A ZŠ, ul.  E. Valenty (družstvo č. 25)                  1:07:17

Kategorie 8. tříd

1. místo:         8. A ZŠ, ul. Melantrichova (družstvo č. 23)             1:01:51

2. místo:         8. B ZŠ a MŠ, ul. Palackého (družstvo č. 5)             1:02:08

3. místo:         8. B ZŠ, ul. E. Valenty (družstvo č. 29)                    1:04:54

Kategorie 9. tříd

1. místo:          9. A ZŠ, ul. Dr. Horáka (družstvo č. 9)                     0:58:29

2. místo:         9. A ZŠ, ul. Majakovského (družstvo č. 20)             1:04:44

3. místo:         9. A ZŠ, ul. Melantrichova (družstvo č. 24)             1:10:01