Pro lidi je většinou konec roku dobou oslav a radostí. Ne tolik už pro útulky pro psy, a to hned ze dvou důvodů. Připravují se totiž na velký nápor od lidí, kteří po Vánocích zjistí, že se neumí nebo nechtějí o psy-dárky postarat. A zároveň se dá očekávat příliv psíků, kteří se kvůli randálu z petard a dělobuchům zaběhnou.

„Jsme na to připraveni. Bojím se ale hlavně silvestra, tam to bude primární. Zvlášť na následky silvestrovských oslav se připravujeme,“ uvádí ředitel útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem Leopold Dostál. Podle něj se ale s očekávaným návalem pod Kosířem dokáží vypořádat. „Podařilo se najít nový domov řadě pejskům, takže nyní máme kapacitu naplněnou asi jen ze třetiny. Můžeme tak přijmout dvacet až třicet psů,“ prozradil Dostál.

Jako každý rok však přeci jen útulek zažívá koncem prosince i jednu radost: lidé se sem totiž stavují a berou obyvatelům útulku stravu i například deky. „Pokud by někdo zvažoval dárek pro pejsky, nejlepší jsou masové konzervy – snažíme se je krmit právě masem. Dále jako pamlsek uvítáme dětské piškoty a potom také úklidové prostředky,“ vzkazuje Leopold Dostál těm, kteří mají rádi zvířata a chtěli by s přelomem roku udělat dobrý skutek.