Ve společnosti žije mnoho osob, které nezištně a neviditelně pomáhají druhým, proto je chceme vyzvednout a ocenit Křesadlem „cenou pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci.“ Dvanáctý ročník udílení cen Křesadla pro dobrovolníky uspořádá Olomoucký kraj ve spolupráci s Maltézskou pomocí.

Veřejnost i spolkové a neziskové organizace z Olomouckého kraje mohou svým jménem navrhnout dobrovolníky na cenu Křesadlo 2022. Nominovat je možné v jedné ze sedmi kategorií: sociální služby; děti, mládež, volnočasové aktivity; zdravotní oblast; ochrana přírody a ekologické aktivity; spolková a komunitní činnost; humanitární a rozvojová pomoc; dobrovolní hasiči.

Jak nominovat dobrovolníka?

Nominace můžete posílat do 31. října 2022. Znáte-li někoho, kdo dobrovolnickou činnost vykonává a zasloužil by si ocenění v některé ze jmenovaných oblastí, navštivte www.kresadlo-ok.cz, kde je ke stažení nominační formulář s bližšími informacemi. Vyplněný formulář stačí vytisknout, podepsat, naskenovat a poslat na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo zaslat poštou na adresu Maltézská pomoc, Wurmova 7, Olomouc 779 00. Nominovat může každý, stačí znát dobrovolníka, který nezištně pomáhá. Můžete nominovat jednoho i více, každého však jednotlivě a vždy s jeho souhlasem.

Nominování dobrovolníka je snadné. Dobře popište jeho činnost, případně doplňte fotografiemi z jeho aktivit. Informujte nás o tom, jak dlouho a kde službu vykonává, formulář podepište a odešlete.

Osm vybraných dobrovolníků získá cenu Křesadlo 2022

O osmi oceněných napříč kategoriemi rozhodne nezávislá komise složená ze zástupců kraje, měst, univerzity či médií. Slavnostní předávání cen Křesadlo 2022 proběhne v prosinci v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

Organizaci ceny Křesadlo 2022 v Olomouckém kraji realizuje Maltézská pomoc.  Nositelem ochranné známky Křesadlo je HESTIA – Centrum pro dobrovolnictví. Hlavním partnerem akce je Olomoucký kraj. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Olomouc a TV Morava.