Podzim, to nejsou jen venkovní plískanice, ale také ráj pro „drakomilce“. A na vesnicích to vědí. Mnoho míst tedy každoročně pořádá drakiády, kde se sejdou „pouštěči“ draků všeho věku. Vyrazí na louku či na pole. A jdou do akce. Tento scénář se odehrál také ve Tvorovicích. Malá víska si udělala už před mnoha lety z drakiády tradici.

„Máme ji snad šestnáct let,“ konstatuje Eva Králíková, jedna z organizátorek. V tu chvíli vítr prakticky neexistuje. Kdo chce pouštět draka, musí si pořádně popoběhnout. „Tady vítr nebyl. Ale vedle na poli, kam se nám lidé přesunuli, tam fučelo. A létalo to krásně. Zájem je, a to je dobře,“ míní Králíková.

Mezitím se u občerstvení, kde se stará o žaludky přítomných, formují skupinky kolem ohnišť. Pro ty, které už pouštění draků unavilo, mají organizátoři nachystané uzenky – pro děti zdarma, pro dospělé za pár korun. O kus dál, na fotbalovém hřišti, se ale stále pouští. Jedním z nadšenců je Ondřej Spisar. Na akci dorazil s dcerou. „Teď to létalo dobře. Ale měl jsem problém z minulého roku, protože byl strašný vítr. Celé se to tedy zamotalo a muselo se to namotávat. Dcera byla z toho nervózní, kdy už budeme pouštět,“ usmívá se. Oba se ale dočkali. A nyní drak sviští pořádně vysoko. „Šňůra má možná dvě stě metrů,“ konstatuje muž. Draků ten den k obloze vystoupalo více. A bylo by těžké v pozdější soutěži posuzovat, kdo si zaslouží označení „miss drak“. Ve Tvorovicích si s tím ale vědí rady. „Vyhlášení draků určitě bude. Ale letos to musíme dát všem. Všichni byli úžasní,“ dozvídám se od Evy Králíkové.