Předminulý víkend patřil v Otaslavicích hodům. Ty mají v obci dlouholetou tradici, v níž se i letos pokračovalo. V sobotu 1. i v neděli 2. října bylo možné zhlédnout v malém sále sokolovny výstavu ovoce a zeleniny, na niž se v obci po dlouhých letech podařilo navázat. Místní by v ní rádi pokračovali i do budoucna. Odpoledne patřilo promítání, především děti se dočkaly známé české pohádky v sokolovně. Na hřišti pak v průběhu obou dní proběhlo několik fotbalových zápasů, ke všeobecné spokojenosti přispěla řada dobrot z udírny či od prodejců ze stánků. V neděli dopoledne se uskutečnila spanilá jízda historickými vozy, která se těší velké oblibě.

 

V rámci hodů pravidelně probíhají v Otaslavicích různé výstavy a letos tomu nebylo jinak. Vrátila se totiž jedna z těch, které byly oblíbené ještě v minulém tisíciletí. Svaz zahrádkářů připravil výstavu ovoce a zeleniny a návštěvníci tak mohli obdivovat nejrůznější výpěstky. A i přes nižší počet vystavovatelů byli všichni spokojení. „Po dlouhých letech se nám podařilo vrátit jednu z bývalých tradic, kterou je výstava ovoce a zeleniny místních zahrádkářů. Ta tu nebyla už více než tři desítky let. Účast vystavovatelů byla sice o něco menší, ale pevně věřím, že do příštího roku se počet zvýší, protože řada občanů slibovala, že příště už toho bude víc. Snad tak tuto tradici obnovíme,” prozradil starosta obce Marek Hýbl.

V rámci sobotního odpoledne pak proběhlo i promítání v sokolovně, kdy se v poměrně zaplněném sále každý mohl zadarmo podívat na pohádku Tajemství staré bambitky. „Sešlo se nám tu více než sto občanů, ale jejich počet se během promítání měnil. Jsme rádi, že se zabavily i děti, jejichž velkým lákadlem byly především kolotoče,” prozradil k odpolednímu promítání místostarosta Mojmír Sokol.

Podvečer pak patřil hudbě, o niž se v místních pohostinstvích postarala různá hudební uskupení. Návštěvníci se tak dočkali hned dvojice oblíbených kapel z regionu Kokeno Rock a NAOSTRO. Do toho zahrál i místní muzikant Chvojas.

V neděli ale žádné vyspávání nehrozilo, už po deváté hodině vyrazila na trasu po obci spanilá jízda historických vozidel, na niž čekali místní u oken, ale i na ulicích. „Proběhla tradiční spanilá jízda čítající letos o něco méně účastníků, než tomu bylo třeba loni, ale všichni jsme si to opět užili na maximum. Je vidět, že někteří z nich se na to už opravdu těšili, jak budou moci zase projet společně s přáteli obec. Je fakt, že někteří mají stroje, kterých by byla škoda i do pole,” hodnotil akci starosta, jenž se sám také jako každoročně účastnil.

Kromě těchto akcí bylo živo i v centru obce, kde se objevily tradiční kolotoče a různé stánky se sladkostmi i všemožnými doplňky, což kvitovali především ti nejmenší. O sportovní zážitky se pak starali fotbalisté, kteří na domácím hřišti odehráli v rámci všech kategorií hned pět utkání, takže živo bylo neustále. K tomu také nechyběla řada nápojů a nezbytných dobrot.

„Celkově tak hody můžeme hodnotit pozitivně, přálo nám i počasí, i když bylo poměrně chladno. Všechno proběhlo až na mírné komplikace v pořádku a věříme, že najdeme způsob, jak je do příštího roku ještě okořeníme,” doplnil Marek Hýbl.