Spolu s podzimem přichází také sezóna chřipkového onemocnění. Zaručených receptů, jak zvládnout takovou protivnou chřipku či nachlazení, existuje nespočet.

Často v takových případech sázíme na přípravky z lékárny, kde nezřídka necháme i několik set korun. Někdy pomohou, jindy zase ne. Až vás příště opět skolí nějaký ten „moribundus“, zkuste předtím, než spolykáte tabletky, nějakou z babských rad, které vám nyní doporučíme. Kolikrát fungují lépe jako kdejaké kapky na předpis.

Samozřejmě je nejlepší nejrůznějšími způsoby nachlazení a chřipce předcházet, například správnou stravou s množstvím ovoce a zeleniny, pravidelným spánkem nebo dostatečným pobytem na sluníčku. Ale když už nějaká nemoc přijde, je dobré znát způsoby, jak na ni vyzrát podomácku.

Pijte teplý čaj

Během onemocnění, jako jsou třeba chřipka a nachlazení, je třeba pít dostatek tekutin, aby se z těla vyplavily nežádoucí toxiny. Skvělé jsou bylinkové čaje, třeba heřmánkový, jitrocelový nebo šípkový. Chybu rozhodně neuděláte, ani když si dáte zázvorový čaj. Ten vás krásně rozehřeje.

Na bolest v krku zkuste cibulovou šťávu

Pokud vás trápí hleny, kašel nebo bolest v krku, je nejlepší cibulová šťáva. Nadrobno nakrájíte cibuli nebo ji rozmixujete v chopperu, přendáte do misky a posypete cukrem. Necháte odležet a za nějakou dobu cibule pustí šťávu. Tu pak přes cedník vlijete do menšího hrnce, kam poté přidáte ještě několik lžiček medu. Směs zahřejete na plotně, aby se med s cibulovou šťávou spojil, a výslednou směs během dne po lžičkách užívejte. A vaše problémy zanedlouho zmizí.

Jezte horký kuřecí vývar

Vývar je jakýmsi všelékem našich babiček. Poctivý vývar účinkuje na horní i dolní dýchací cesty, celkově dodá sílu a stoupající pára uvolní váš nos.

Česnek a cibule obsahují spoustu vitaminů

Kromě množství vitaminů, které obsahují, je česnek přírodní antibiotikum. Dokáže pročistit dýchací cesty od hlenů, a tím zlepší vykašlávání. Způsobuje i pocení, což napomáhá k „vyležení“ nemoci. Nejlepší je však sníst ho ve větším množství zasyrova. Můžete si ho dát třeba na chleba s máslem nebo smíchat s medem. Stejně postupujete i s cibulí.

Hodně odpočívejte

Pokud při nemoci nebo náběhu na ni budete dostatečně odpočívat, určitě ji porazíte dřív, než kdybyste od rána do večera někde lítali. Odpočinuté tělo lépe a dříve porazí nemoc. Díky tomu, že odpočíváte, mu dodáte sílu bojovat s viry obecně. A proto se vyplatí poctivě tělo šetřit, nepracovat, často polehávat a rozhodně se nepouštět do velkého úklidu či dohánění restů v domácnosti.