Pravé léto zažijete na Havaji, nejlepší zimu strávíte v Alpách, ale pokud si chcete maximálně užít všechny krásy podzimu, pak musíte do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Zdejší staletí listnatí krasavci rok co rok vytváří úchvatnou kulisu pro všechny, kteří sem váží cestu za podzimní procházkou. Pro ně si pracovníci zámku na uplynulý víkend připravili program pestrý jako paleta podzimních barev. Bohužel zejména v sobotu 22. října jej využili pouze ti odolnější z řad rodičů i dětí. A těch zas až tolik nebylo.

V zámeckém parku v Čechách pod Kosířem byla na oba dva dny uplynulého víkendu připravena rodinná pátrací hra. Ta představila hraběte Františka Josefa II. Silva-Tarouca coby velkého milovníka lovu. Úkolem pátračů procházejících nádherně zbarveným parkem bylo najít pětici zvířat krásně vymalovaných na dřevěných deskách. Díky nim se například dozvěděli, že hrabě ulovil čtyři bažanty. Po objevení zvířat se pak všichni vrátili na pokladnu zámku, kde na ně čekala truhla plná sladkých pokladů. Dostat se do ní mohli díky číselné kombinaci udávající datum, na nějž připadá svátek patrona všech myslivců.

Kromě toho mohli zajít na maňáskové divadlo pojednávající právě o Františku Josefu II. Silva-Tarouca a jeho strastiplném návratu z lovu, během něhož potkal lstivého lišáka i upovídaného zajíce. Svoji výtvarnou zručnost pak ti malí i velcí šikulové uplatnili také v zámecké dílničce, kde si mohli pomalovat kaštan nebo třeba vyrobit záložku do knihy. Na sobotní odpoledne byla připravena i lesní pedagogika, kterou v neděli vystřídala živá liška Coco a její vousatý majitel.

Po oba dva dny byla otevřena také Hanácká ambasáda či zámecká kavárna. „Program byl moc fajn, tříletá dcerka zbožňuje divadlo v jakékoliv podobě, takže si dle svých slov nejvíce užila maňáskové představení s lišákem. Vůbec jí nevadilo, že příběh nebyl právě z nejsložitějších. Staršímu synovi se zase jednoznačně nejvíce líbila procházka parkem a možnost rozhazovat všude spadané listí. Všichni jsme také něco vytvořili i v dílně, a dokonce nakoukli do Filmové expozice Zdeňka a Jana Svěrákových,“ prozradil Večerníku jeden z odolných návštěvníků, který i v souvislosti se svými dětmi razí heslo, že dnes už neexistuje špatné počasí, ale pouze nevhodně zvolené oblečení. Tento pohled však není tak úplně vlastní všem, což se zásadním způsobem negativně podepsalo na návštěvnosti celé akce. „Měli s námi vyrazit i známí, kteří však nakonec napsali, že nikam nejedou, protože je mokro,“ dodal chlapík.

Ani sebehustší déšť rozhodně nezastaví návštěvníky zámku pod Kosířem, už nadcházející pátek 28. a v sobotu 29. října, kdy tu budou připraveny oblíbené Strašidelné prohlídky. Rukodělné dílny tentokrát nachystá Hanácká ambasáda.