Zde vládnou stromy, mohlo být mottem sobotní akce Ekocentra Iris. Ke Dni stromů pořádanému na hlavním prostějovském náměstí se to vskutku hodilo. Hlavním tématem skutečně byly dřeviny. A to po všech stránkách. Vše ale směřovalo k jedinému, a to naučit děti i dospělé, aby si stromů skutečně vážili a aby pochopili jejich potřebu jak pro lidstvo, tak pro přírodu.

 Na jednu stranu tak akce Irisu nabídla řadu aktivit pro děti. Chvíli poznávaly, chvíli používaly listů coby výtvarné pomůcky. I trénink paměti byl za pomoci stromů. O kus dál – děti i dospělé v tomto případě – zaujali častí obyvatelé stromů. Tedy sovy a další živočichové ze záchranné stanice v Němčicích nad Hanou. A místy se i přes déšť tvořila u stanovišť tlačenice. „I přes nepříznivé počasí lidé přišli, pořád jsou tu i děti. Není jich tolik, jako kdyby bylo hezky. I tak jsem ale spokojená,“ uvedla za Iris ředitelka Eva Zatloukalová. „Omezili jsme jen jednu pohybovou aktivitu. A vše ostatní jsme dokázali přizpůsobit,“ konstatovala Zatloukalová.

 Kus dál zase byla výstava, která cílila na ty, kteří by se rádi něco dozvěděli. A tak čtenáři zjistili, proč se v nedávné minulosti kácely aleje a jaký mají naopak význam. Další články zase přiblížily význam stromů pro starodávné kultury. „Nevěděli jsme, že to tady je. Vyrazili jsme venčit psa a skončili tady. A dobré, klukovi se to líbí,“ byl spokojený Pavel Šíma, jeden z návštěvníků. „Mě osobně zaujala chovná stanice. Tam jsme i nahodili řeč. Je moc fajn, že zde něco takového je. Potkáváme se ve Vyškově v Dinoparku, kde vystavují zvířata z chovné stanice. Jsou tam vždycky zajímaví lidé. Nadšenci, kteří se už často nevidí,“ dodal. Lidé nakonec déšť úplně vytěsnili. A kdo dorazil v dobré náladě, nenechal si ji zkazit. Část účastníků si dokonce na živou hudbu, která doprovázela program, uprostřed náměstí zatancovala. „Atmosféra je bezvadná. Vidíte sám, hudba, tanec… Myslím, že ti, kteří přežili doteď, už to zvládnou,“ usmála se Eva Zatloukalová.