Před sedmi lety nabral život Aleny Koucké z Prostějova jeden směr v podobě intenzivní celodenní péče o svého mladšího syna Kristiána. Seznam jeho zdravotních problémů sice vydá na pořádné sousto písmenek a slov, přesto si společně s maminkou a starší sestrou Veronikou dokáže celá rodina život užívat. Vydatně jim v tom pomáhá také Nadace AGEL, která finančně rodinu podporuje třetím rokem a na řadu kompenzačních pomůcek rodině Koucké přispěla dohromady již částkou 80 tisíc korun.

Juvenilní idiopatická artiktida, metabolické onemocnění, diletace ascedentní aorty, histaminová intolerance, porucha autistického centra, trombofilie. Tak vypadá jen částečný výpis diagnóz, s kterými musí sedmiletý Kristiánek bojovat. „Narodil se císařským řezem jako zdravé miminko, ale čtvrtý den po porodu se u něj začaly objevovat první zdravotní potíže. Po několika následných odběrech krve zjistili lékaři vysoké jaterní testy způsobené metabolickým onemocněním,” vzpomíná na polovinu června 2013 Alena Koucká. Aby podpořila správný vývoji Kristiána, začala s ním ihned cvičit Vojtovu metodou a později přešla na další specializovanou terapii - Boobath koncept, kterou provádí doposud.

V důsledku těžké deformace lebky musel také malý bojovník dlouhých pět let nosit třiadvacet hodin denně speciální helmičku a ještě před prvními narozeninami absolvoval břišní operaci, aby mu lékaři mohli zavést tzv. PEG sondu (Perkutánní endoskopická gastrostomie) na enterální výživu přes hadičku přímo do žaludku. „Od čtvrtého měsíce jsme se stali klienty střediska rané péče a ta nás provázela sedm let. Díky ní jsme mohli využívat různé terapie a na nelehké cestě byla naším velkým rádcem a pomocníkem a naší druhou rodinou,” pokračuje Alena Koucká.

Jako samoživitelka s celodenní péči o Kristiána nemá možnost zaměstnání, zároveň však všechny síly vynakládá na to, aby měl syn co nejlepší možnou péči. Paní Alena se proto obrátila se svým příběhem v roce 2018 na Nadaci AGEL, kdy sháněla finance na první synův vozík. „Osud rodiny Koucké nás oslovil natolik, že nezůstalo pouze u osamocené podpory. Během následujících let se podařilo, i díky dobré spolupráci s maminkou Alenou, cíleně pomoci tam, kde to bylo a je nejvíce potřeba. Tedy ve financování důležitých kompenzačních pomůcek usnadňující Kristiánkův život při každodenních činnostech,” těší Veroniku Dostálovou, členku správní rady Nadace AGEL. 

Kromě zmíněného vozíku přispěla ještě v roce 2018 nadace přispěla Kristiánovi částkou bezmála 11 000 korun na autosedačku a hned následující rok pak v plné výši zaplatila speciální zdravotní kočárek v hodnotě 25 000 korun. „V letošním roce nám Nadace AGEL opět přispěla téměř 19 tisíci korunami na doplatek na zakoupení nového vozíčku. Je větší a polohovatelný a lépe tak vyhovuje zdravotnímu stavu Kristiánka,” vysvětluje maminka dvou kluků a jedním dechem dodává: „Výrazná pomoc Nadace AGEL má pro nás velký přínos je nepostradatelná a patří jí od nás opravdu velké srdečné poděkování.”

I díky této podpoře si může Kristián s rodinou užívat to, co má nejraději. Ať už se jedná o malování, vaření ve vlastní kuchyňce nebo stavění z Lega. Miluje i výlety do přírody a zvířata, obzvlášť psy. Mimořádně důležitou osobou v životě Kristiánka je i jeho starší sestra Veronika, která s jeho péčí mamince vydatně pomáhá. Letos se stal také školákem a s rodinou tak, krok po kroku, absolvuje v domácím prostředí individuální vzdělávací program.

A jaké jsou plány rodiny z Hané? Paní Alena věří, že se podaří rodině po letošním nezdaru příští rok odjet k moři, které má na Kristiána z mnoha hledisek mimořádně pozitivní vliv. „Jinak si přejeme hlavně to zdraví, to je to nejdůležitější,” dodává Koucká.