Pokud jste dostatečně zruční a také máte čas navíc, věnec na Dušičky nemusíte shánět po obchodech. Můžete si ho vyrobit naprosto sami, není to nic složitého a určitě pak budete mít při návštěvě hřbitova mnohem lepší pocit. Připravte si materiál, přidejte k tomu kus sebe a vyrobte si věnec doma sami. Večerník vám poradí, jak na to.

Jedním ze svátků, které jsou u nás na rozdíl od zbytku světa velmi populární, jsou Dušičky. V českém prostředí se nesou jako den, kdy vzpomínáme na zesnulé, ale také trávíme čas s rodinou a příbuznými. I proto se mnoho Čechů 2. listopadu tradičně vydává na návštěvu hřbitova zavzpomínat, ale třeba i ozdobit pomníčky věncem či květinami. Ty mohou koneckonců sloužit i doma jako podzimní dekorace. Jak si přírodní věnce vyrobit, to vám rádi poradíme!

Dušičky - dekorace

Není to žádná dřina. Suroviny na výrobu lze snadno sehnat na tržnici nebo jednoduše v parku či lese poblíž vašeho obydlí. Samozřejmostí jsou jehličnaté větvičky menších rozměrů, šišky, bobulovité plody, sušené ovoce nebo třeba vanilka a skořice. Na rozdíl od věnce adventního nebudeme nutně potřebovat svíčky, nicméně i v případě dekorativního či smutečního věnce je použít můžeme.

Výroba věnců

Korpus věnce lze buď koupit, nebo vyrobit doma za použití měkkých větviček a šlahounů svázaných dohromady. Delší jehličnaté větvičky lze rovněž zaplést podobně jako třeba pampeliškové čelenky. K obepnutí těla věnce doporučujeme použít (nejlépe tmavě zelený) drát nebo lýkový provázek. Vrstvy větviček postupně zastrkáváme pod sebe a zároveň postupujeme se závity drátu. Alternativně můžeme zvolit i ozdobné košíky, mísy a vázy. Na stříhání větví a drátu je dobré mít po ruce obstojnější kleštičky.

Věnce a jejich varianty

Zbytek už záleží čistě na vaší fantazii. S tmavě zelenou dobře kontrastují tmavě červené odstíny, zatímco trocha hnědé nebo bílé se bude hodit ke světlejším nebo nasprejovaným výhonkům. V případě smutečních věnců se hodí i decentní tenká šerpa se jménem nebo citátem.

Kam umístit věnečky?

A kam věnec umístit? Ten podzimní se bude dobře vyjímat na stole, ale také vyvěsíte-li ho na dveřích nebo v okně. Nezapomínejte, že dekorovat se vyplatí i v ložnici nebo v kuchyni! Věnec tak může korunovat i prostřený stůl či pracovní plochu. Hodí se i na parapet nebo nad krbová kamna. Nám potom zbývá jen popřát útulné bydlení a příjemně strávené Dušičky v kruhu rodinném!

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&PAMÁTKA ZESNULÝCH najdete v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 24. října