Něco podobného v celé republice k vidění nebylo. Prostějov si tentokrát více než důstojně připomněl Den vzniku samostatného československého státu. Stalo se tak díky spojení tradičního pietního aktu s pořádáním Sokolského běhu republiky. 

 

Navzdory mnohému dnešnímu „vlastenčení“ základní povědomí o našich kořenech a historii mezi lidmi trestuhodným způsobem upadá. V Prostějově se však v tomto ohledu podařilo jít na chvíli proti převládajícímu proudu. Stalo se tak i díky šťastnému spojení tradičního pietního aktu u sochy Tomáše G. Masaryka před prostějovskou radnicí a Sokolského běhu republiky, na němž se město organizačně spolupodílelo.

„Děkuji sokolům nejen za pořádání této sportovní akce, ale i za to, že v naší historii vždy stáli na straně svobody a demokracie,“ pronesl při této příležitosti prostějovský primátor František Jura.

Páteční sváteční den 28. října, na který připadlo 104. výročí vzniku samostatného Československa, uctili v Prostějově také položením kytic k pomníku prezidenta osvoboditele T. G. Masaryka. Za město Prostějov se účastnili primátor František Jura spolu s náměstkyní Marcelou Župkovou a náměstky Jiřím Rozehnalem a Jiřím Pospíšilem.