Každý oslavil Den vzniku samostatného československého státu po svém. Někdo odletěl za teplem na Mauricius, jiný se rozhodl udělat něco užitečného pro přírodu ve svém okolí. Právě takoví lidé se sešli uplynulý pátek 28. října na úpatí Kosíře, aby v rámci akce organizované prostějovským Ekocentrem Iris pomohli s výsadbou stromů.

V uplynulých pěti letech dobrovolníci s Ekocentrem Iris sázeli zejména v jedinečném prostředí přírodní památky Vápenice. Tentokrát se přesunuli na okraj Kosíře u Čelechovic na Hané, kousek od místa, kde začíná naučná stezka. Dorazilo 37 lidí, kteří ve starém sadě vysadili celkem 18 slivoní, na nichž se rodí švestky.

„Bylo to parádní. Pouze ráno nás překvapila železniční výluka a hlavně to, že náhradní autobus jel z Prostějova o deset minut dřív, než normálně jezdí vlak. Ale pak už to bylo perfektní, sešlo se nás poměrně dost a každá rodina si zasadila jeden strom,“ shrnula Eva Zatloukalová z pořádajícího Ekocentra Iris, které pro dobrovolníky opět vše perfektně připravilo. Od stromků, nářadí, konví s vodou, hnojiva či pletiva proti okusu zvěře až po dříví na oheň, špekáčky k opékání, sladkou odměnu i pamětní listy.

Kromě podobných akcí pro všechny, kteří mají chuť pro přírodu ve svém okolí něco udělat, pořádá Iris téměř každou středu pravidelné vycházky nejen pro seniory. Ta nadcházející zavede ve středu 2. listopadu turisty z Vícova přes Stínavu na Pohodlí. O týden později pak na zájemce čeká vycházka údolím Divokého potoka u Čunína. Zejména pro děti pak bude určeno Uspávání ježků, jež proběhne v pátek 11. listopadu od 16:00 hodin v budově Irisu na Husově náměstí.