Udělat dobrý skutek mohli všichni, kteří vyrazili uplynulou sobotu do některého z desítek vybraných supermarketů. V řadě obchodů napříč republikou se totiž konala potravinová sbírka pro potřebné. Lidé mohli podle svého uvážení a podle svých možností přispět hlavně trvanlivými potravinami. Zájem byl ale i o další zboží.

 

„Sbírali jsme potraviny i drogerii. Protože to pořádá potravinová banka, tak se mluví hlavně o potravinách a taky jich bývá více. Lidé ale dávali i drogérii,“ uvedl za organizátory z Charity Prostějov Vít Forbelský. Celorepublikově pak akci pořádala Potravinová banka, jejíž pomoc využívá stále více lidí.

Přestože se nadále pohybuje inflace nad deseti procenty a stále Česká republika bojuje s dražšími energiemi, lidé do sbírky přispívali ve velkém. „Hodně nás to překvapilo. Očekávali jsme, že při dnešní drahotě toho nebude tolik. Z jara jsme měli polovinu. A teď se v Albertu v Plumlovské ulici vybralo 1100 kilogramů zboží. Úplně nás překvapilo, jak byli lidé štědří,“ uvedl Vít Forbelský. Mnoho lidí ale už potvrdilo štědrost Čechů během epidemie koronaviru, kdy sbírky rovněž probíhaly. I tentokrát pak různí lidé přispěli různě. „Hodně lidí přišlo s akčním zbožím. A mezitím někdo přijde a koupí nějaké nejdražší, nejkvalitnější zboží. A byli i lidé, kteří do obchodu přišli vyloženě kvůli sbírce. A nakoupili celý koš,“ poznamenal Vít Forbelský.