Do poslední chvíle čekali, ale nakonec přišel zákaz. Skupinky koledujících tří králů, kteří patří k začátku roku stejně jako novoroční přání, letos nevyjdou. Nicméně organizátoři oblíbené sbírky se přesto ani letos zcela nevzdávají. Koledovat se tak bude prostřednictvím takzvaných on-line kasiček nebo pokladniček umístěných na obecních úřadech či v obchodech. Kde přesně to bude, však není zatím známo.

 

Aktuální epidemická situace a následná opatření vlády letos neumožnily skupinkám koledníků obcházet domácnosti a firmy. Kasičky, kam lidé budou moci přispět, by se tak mohly objevit alespoň na obecních úřadech. „Zákaz koledy padl těsně před Vánoci, dosud tak nebyl čas se se starosty a starostkami konkrétněji domluvit. Každopádně je v průběhu týdne oslovíme, rozhodně však nechceme nikoho do ničeho nutit. Zatím vím třeba o tom, že farář v Laškově chce kasičku zřídit, asi bude přístupná v kostele,“ prozradil Večerníku ředitel Charity Konice Marek Navrátil s tím, že seznam obcí, kde bude kasička k dispozici, mohou lidé sledovat na internetových stránkách konické Charity. „Lidé by se to měli dozvědět i prostřednictvím místního rozhlasu,“ dodal Navrátil, jehož jsme se zeptali, k čemu peníze vybrané na Konicku poslouží. „Část výtěžku jistě půjde na přímou efektivní pomoc lidem, kteří se i kvůli covidu dostali do těžké životní situace. Jinak bychom si rádi rovněž našetřili na výtah, který by bylo potřeba vybudovat v Domově pokojného stáří v Bohuslavicích,“ prozradil ředitel konické charity.

Podobná situace panuje i na Prostějovsku. I zde se jednání s jednotlivými obecními úřady teprve rozbíhají. „Zatím jsem jednal asi s pěti z nich. Byli bychom rádi, kdyby se sbírka již o nadcházejícím víkendu rozběhla s tím, že kasičky by mohly být k dispozici až do čtyřiadvacátého ledna. Jak vše bude, se však teprve uvidí, záležet bude hlavně na jednotlivých obcích,“ informoval Večerník koordinátor sbírky v prostějovském děkanátu Vít Forbelský s tím, že peníze by na Prostějovsku kromě přímé pomoci postiženým lidem měly jít zejména na potřebnou opravu domova pro mentálně a zdravotně postižené Marta fungujícího v ulici Daliborka. 

V rámci Tříkrálové sbírky budou lidé moci také přispívat i prostřednictvím tzv. on-line kasičky, která je dostupná na adrese www.trikralovasbirka.cz. Pokud dárce uvede směrovací číslo svého bydliště, bude moci přispět přímo na konto jednotlivých charit a část takto vybraných peněz pak poputuje přímo do regionů. Tímto způsobem budou lidé moci přispívat až do 30. dubna.

Předchozí ročníky Tříkrálové sbírky přinesly v regionu rekordní zisky. Na Konicku se jen loni vykoledovalo 579 028 korun, na Prostějovsku to bylo dokonce 1 222 769 korun. Je téměř jisté, že k těmto sumám se letošní výsledky nepřiblíží. Přímý kontakt s koledníky totiž nemůže nic nahradit. „Navzdory covidu jsme celoročně fungovali bez přestávky a snažili se lidem pomáhat. Snad si na nás alespoň někteří i díky tomu vzpomenou,“ věří navzdory všemu Marek Navrátil.