Při práci je často v sázce jejich vlastní život. Zachraňují, hasí, vyprošťují, pomáhají. Jako poděkování za věrnou službu si ve středu 30. listopadu převzali příslušníci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje medaile HZS ČR Za věrnost I., II. a III. stupně. Uznání udělil generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky 40 příslušníkům. Předána byla i medaile HZS ČR Za zásluhy o bezpečnost. Uděleno bylo rovněž sedm Medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, z toho dvě byly předány krajským ředitelem za záchranu života a jedna za statečnost. Ceremoniál se uskutečnil ve Slavnostním sále Klášterního Hradiska v Olomouci. 

Medaile HZS ČR Za věrnost II. stupně byla udělena 19 příslušníkům HZS Olomouckého kraje. Tyto medaile jsou udělovány za příkladné plnění služebních povinností ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce 20 a více let. Medaili HZS ČR Za věrnost III. stupně byla udělena 18 příslušníkům. Toto ocenění je udělováno za příkladné plnění služebních povinností ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce 10 a více let.

 

Medaile HZS ČR Za zásluhy o bezpečnost převzal primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Dvě Medaile HZS Olomouckého kraje předal krajský ředitel brig. gen. Ing. Karel Kolářík za záchranu života, a to Janu Nesvadbovi a Danielu Kohoutovi. Oba chlapci na konci října svou duchapřítomností a statečností pomohli kamarádovi Martinu Tkadlecovi, který při společné hře v areálu staré cihelny spadnul do odkryté jímky zatopené vodou. Díky jejich pohotovým reakcím zvládnul nebezpečnou a vypjatou situaci až do příjezdu uničovských hasičů, kteří jej z jímky vyprostili. Oba hoši se tak podíleli na záchraně jeho života.

Medaili HZS Olomouckého kraje udělil krajský ředitel také nadstrážmistru Lukáši Zapletalovi, který slouží na stanici Olomouc jako strojník. Nadstrážmistr Zapletal se při výkonu služby výraznou měrou podílel na záchraně života staršího muže, který spadnul do hluboké studny. Zásah pomocí lezecké techniky ztěžoval fakt, že otvor byl krytý betonovým víkem, které nebylo možné stabilizovat a po celou dobu záchranné operace hrozilo zřícením. Nadstrážmistr Zapletal projevil svou statečnost a notnou dávku odvahy, i přes hrozící nebezpečí se na laně za mužem spustil a ze studny jej ve spolupráci s kolegy vyprostil.

Dále byly předány čtyři Medaile HZS Olomouckého kraje za vynikající spolupráci a rozvoj integrovaného záchranného systému. Krajský ředitel je předal hejtmanovi Olomouckého kraje Josefu Suchánkoviřediteli Krajského ředitelství Policie České republiky Olomouckého kraje Tomáši Landsfeldovi, řediteli Fakultní nemocnice Olomouc Romanu Havlíkovi a Karlu Tošenovskému, řediteli územního pracoviště Ostrava Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Slavnostního aktu se zúčastnila celá řada významných hostů a představitelů složek integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje a spolupracujících organizací.

Celou akci hudebně doprovodil Komorní soubor Ceremony.

Medaile Za věrnost I. stupně si v pondělí 28. listopadu na slavnostní akci v Praze převzali z rukou generálního ředitele HZS ČR dva příslušníci HZS Olomouckého kraje, a to nprap. Bohuslav Strouhal z pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení územního odboru Šumperk a nprap. Radek Brodecký, velitel družstva ze stanice Olomouc. Medaile HZS ČR Za věrnost I. stupně patří i pprap. Františku Zedkovi, technikovi technické služby ze stanice Přerov, který si ji převzal z rukou krajského ředitele na včerejší slavnostní akci. Medailí HZS ČR Za věrnost I. stupně je oceněno příkladné plnění služebních povinností ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce 30 a více let.