Na první adventní neděli si v Konici připravili tradiční rozsvěcení vánočního stromečku, které se bez výraznějších komplikací konalo poprvé po třech letech a zaplněné náměstí si jej velmi pochvalovalo. Program začal už v odpoledních hodinách, kdy byla možnost zajít na výstavu intarzií Aloise Trnečky v zámecké galerii. Od půl páté odpoledne pak pokračoval program i na Masarykově náměstí, kde se kromě samotného rozsvícení mohli návštěvníci těšit na různé dobroty a kvalitní muziku.

Na náměstí bylo v Konici opravdu živo a nešlo jen o slavnostní rozsvícení či zapálení první adventní svíčky. O kulturní doprovod se postarala dvojice kapel a na připraveném prostoru se tak vystřídala skupina A. M. Úlet z Moravičan, která propojuje řadu hudebních stylů, návštěvníci se mohli těšit i na vánoční tématiku a The Addams Sisters ze stejného města, což už jak název značí jsou sestry Adamcovi. Obě kapely za sebou mají už řadu zkušeností i z televize či velkých akcí a v Konici vytvořili skvělou atmosféru.

Krátce po odbytí sedmnácté hodiny odpolední ale předali slovo řediteli kulturního střediska v Konici Tomáši Vrbovi, který u sebe přivítal starostu města Michala Obrusníka a místostarostu Jaroslava Procházku. Po krátkých proslovech došlo prvně na zapálení první adventní svíce na věnci, o kterou se za doprovodu starosty postarala jedna z dobrovolnic. Následně se přistoupilo k slavnostnímu odpočítávání a vše se podařilo v Konici napoprvé.

„Jsem rád, že jsme se mohli takto opět sejít po delší pauze a jsem mile překvapen, jaká tu je účast. Konečně jsme si tak mohli společně užít první předvánoční atmosféru po třech letech a díky doprovodu skvělých kapel i dobrého občerstvení měl dnešní podvečer své kouzlo,“ nechal se slyšet spokojený Tomáš Vrba.

I po slavnostním rozsvícení bylo na náměstí veselo a lidé se bavili u punče a děti zase u stromečku. Uspokojený tak mohl být i starosta, který všem popřál klidné a pohodové svátky a také prozradil odkud se letošní stromeček podařilo zajistit. „Jsem velmi rád, že letos jsme se dočkali tradiční oslavy první adventní neděle a věřím, že si ho všichni užili. Vše se zdařilo a můžeme být spokojení. Stromeček už nám svítí a máme krásný stromek z Tyršovy ulice, který zde vyrostl už před desítkami let, kdy jej tu zasadili studenti základní školy. Připraven je tam ještě jeden, ale ten je pro nás příliš velký, ale myslím si, že by slušel i nějakému velkému městu,“ doplnil starosta Michal Obrusník.