Pokud vaše děti zlobí, pak jste s nimi ještě nebyli v Bílovicích na Čertovské jízdě.

Uplynulou sobotu 3. prosince se po tříleté pauze s plnou parádou vrátila asi nejlepší a určitě nejstrašidelnější dobrovolnická show, jaké jsou v rámci našeho regionu k vidění. Na výsledek spolupráce party místních hasičů podporovaných obcí byly zvědavy stovky diváků. 

Kdo se bojí, nesmí do Bílovic. A kdo má na svém kontě nějaký ten hřích, tak ten by se této obci měl vyhnout pořádným obloukem. Už je tomu neuvěřitelných osm let, co poprvé na svoji cestu vyrazil pekelný vláček jedoucí z Lutotína do Bílovic a zpět. V roce 2019 pak mělo velkolepou premiéru pravé peklo, které vzniklo v areálu zchátralého starého mlýna. Po veleúspěšných dvou letech však byla tradice přerušena.

Zámek od pekelné brány totiž na dva roky uzamkla proticovidová opatření. Teprve letos se mohli čerti do Bílovic vrátit. A bylo na nich jasně patrné, že se jim už hodně stýskalo. Azyl tentokrát nalezli na místním hřišti, kde pro ně šikovné a pilné ruce místních nadšenců vytvořily pekelnou sluj přímo na míru pódiu, na němž by normálně vystupovaly třeba zábavové kapely. Právě tam zamířili místní, kteří nedlouho předtím rozsvítili vánoční strom v Lutotíně. Hned za nimi dorazil sám vládce Lucifer se svým průvodem ve stylovém kočáře taženém kým jiným než čerty. Ani tentokrát nechyběly jiskry, plameny, dým, pach síry, hlavně pak čerti s hořícími vidlemi, bengálskými ohni, zakroucenými rohy, střapatými kožichy, vylámanými zuby a hrozivými pohledy.

Všude hořely ohně a v mnohých z dětí byla skutečně malá dušička. Jejich obavám se rozhodně nebylo zas až tak co divit. Sám Lucifer se zlobil, neboť mu jeho podřízení někam zašantročili Knihu hříšníků nápadně podobnou té, které se ztratila v pohádce S čerty nejsou žerty. Všichni pekelníci tak měli co dělat, aby ji opět našli. Poté, co ji konečně objevili, se ulevilo nejen jim, ale zejména přítomným dětem, které pak o to radostněji přivítaly příchod Mikuláše. Vše po šesté hodině uzavřel ohňostroj.

Na Pekelnou jízdu do Bílovic opět dorazilo několik set dětí i dospělých, a to nejen místních, ale i ze širokého okolí. Jejich počet se dle přítomných ve srovnání s předcovidovými lety zase o něco zvýšil. „Všechno je to zásluha party hasičů a hasiček. Podobnou akci není možné dělat v několika málo lidech, přípravy navíc zaberou poměrně dost času. Letos se jednalo hlavně o výrobu kulis, věříme, že nám vydrží i na příští roky,“ shrnul starosta Bílovic-Lutotína Miroslav Hochvald, jehož se Večerník zeptal, zda se v budoucnu vrátí i vláček, který v minulosti pendloval mezi oběma částmi obce. „V tomto jsme závislí na místní firmě Fun Riders Tech, která u nás vláčky vyrábí a provádí jejich servis. Pokud právě má nějaký volný k dispozici, tak nám jej zapůjčí, pokud ne, pak žádnou jinou alternativu nemáme,“ vysvětlil starosta obce, jejíž neobyčejně aktivní hasiči se už pomalu chystají na začátek ledna, kdy se sejdou v kostelecké sokolovně na svém plese. V březnu se pak v místní hospodě bude konat košt pálenek. Vůbec nejhojněji navštívenou akcí pak budou proslulé zářijové pivní slavnosti konané právě na místním hřišti.