Lipová alej ve Svatoplukově ulici se aktuálně účastní hlasování na webových stránkách www.alejroku.cz. V Olomouckém kraji ze sedmi zástupců zatím vede, v celorepublikovém srovnání je na šestém místě.

V polovině prosince organizátoři ankety O alej roku dočasně odtajnili počty celkových hlasů u každé ze soutěžících. Počty hlasů budou viditelné do 31. 12. 2022 do 12:00. Poslední dny bude hlasování opět tajné.

Ze zveřejněných výsledků koncem uplynulého týdne vyplývalo, že lipová alej ve Svatoplukově ulici si zatím vede celkem obstojně. Se 130 hlasy byla nejlepší ze sedmi účastnic z Olomouckého kraje. V celostátním srovnání pak držela šesté místo, jasné vedení držela lipová alej na Uhlířském vrchu z Moravskoslezského kraje, která měla 850 hlasů. Podpořit svého favorita můžete až do 11. ledna 2023 na webových stránkách www.alejroku.cz.

Prostějov se této soutěže účastní pravidelně. Loni jej reprezentovala dubová alej na hrázi rybníka v Drozdovicích, která v rámci ČR skončila celkově sedmá. „V roce 2020 jsme se umístili na třetím místě s lipovou alejí na břehu říčky Hloučely. O rok dříve pak platanová alej z Rejskovi ulice získala dokonce celorepublikové stříbro. V rámci Olomouckého kraje však vždy všechny naše aleje zvítězily,“ ohlédla se do minulosti náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.