Každoroční Vánoční koupel otužilců je minulostí. Na pravé poledne o Štědrém dni naskákalo do vody plumlovské přehrady sto šest nadšenců.

Někteří byli sotva náctiletí, přidali se ale také dva osmdesátníci. Letošní rok byl v jedné věci netradiční: zatímco v předešlých letech se koupel pořádala ve výpusti plumlovské přehrady, tentokrát se otužilci cachtali na pláži U Lázničků. „Doufáme, že ta stovka zase padne. Už padla, tak snad zase bude,“ doufala Dana Zbořilová, která se letos ujala pozice moderátorky. Chvíli to vypadalo, že se počet plavců ke stovce ani nevyšplhá, hlášené bylo 79 aktivních účastníků. Pak se ale ukázalo, že se na chvíli zatoulal jeden arch se jmény účastníků.

Těch bylo nakonec sto šest, což byl rekord. Mnohonásobně víc bylo ale tradičně diváků. „Obdivuji všechny, co do toho vlezli, za tu odvahu,“ ocenila paní Stanislava, která přihlížela už několika ročníkům koupele a nechyběla ani letos. Totéž platí o plavcích: řada se jich na akci vrací. „Chodíme sem od osmnácti let ve třech lidech a dneska nám akorát kamarád poslal. Ale nevím, zda s ním půjdeme do vody. To se brzy dozvíme,“ uvedl Honza Choma: s kamarády poutal hodně pozornosti: dorazili totiž coby jezdci na plameňácích. Naštěstí nafukovacích… právě masky bývají jedním z důvodů, roč každoročně dorazí řada diváků. K vidění byly princezny ale také vánoční skřítci.

Otužilci nakonec po malých skupinkách vlezli do vody a pověsili na vánoční stromek baňky. Někteří se ve vodě cachtali, další zase brzy zamířili ke břehu. Nebylo se čemu divit, voda měla dva stupně. „Štípe pěkně,“ konstatoval třeba Mojmír, který přitom má s otužováním četné zkušenosti. Na samý závěr vlezli do vody plavci oddílu Dálkového zimního plavání TJ Haná Prostějov v čele s Danou Zbořilovou. „Jsme rádi, že to konečně vyšlo a krásné je počasí. Voda tedy studená je, má dva stupně. Ale sluníčko je, pak se tedy všichni zahřejeme,“ konstatovala.