Ukázka odvahy, také dlouhotrvajícího tréninku, ale i touhy se dobře pobavit. Vánoční koupel otužilců zkušených i příležitostných je každý rok taková. A letos nebyla jiná, na přehradě se tak znovu sešlo více než sto příznivců chladné vody, ale také bavičů. Někdo přitahoval pozornost vtipy, někdo neobvyklými plavebními úbory. V kurzu přitom nebyly jen vánoční šatičky a komplety.

„Chodíme sem od osmnácti let ve třech lidech. A kamarád to objednal a jen nám to poslal, že v tomhle sem jdeme. Ještě ale nevíme, zda to půjde do vody,“ říká Jan Choma, který dorazil s velkým nafukovacím plameňákem. „Každý rok máme něco jiného. My se přes rok neotužujeme. Chodíme sem z recese coby bývalí plavci. Vždycky zde potkáme hromadu lidí, které přes rok nepotkáme. Je to takové setkání starých známých,“ přidal.

Tradiční otužování na přehradě je starší než mnozí účastníci. Pravidelně se zde otužilci schází čtyřicet let. Desítky let pak organizuje Vánoční koupel DZP Haná Prostějov. Letos ale proběhlo několik změn. Zatímco dosud se plavci koupali ve výpusti, kde zdobili i stromeček, tentokrát se vydali na pláž U Lázničků. „Odhlasovali jsme si to, byli jsme pro. Na podzim jsme zde měli závody, tak jsme se začali zabydlovat. Tam to nezamrzalo. Tady nám to výjimečně zamrzlo,“ uvedl člen DZP Haná Otakar Ježek.

V minulých letech se pak role moderátora ujímal Michal Mucha, tentokrát ale byla v hlavní roli Dana Zbořilová. „Snad stovka padne,“ doufala žena při pohledu na malý dav, který se chystal do vody. V hladině přehrady museli vysekat díru, panovalo zimní počasí, zároveň však také počasí slunečné.

Snad i pražící slunce dostalo na pláž nakonec 107 otužilců a další stovky diváků. Někteří se rovnou uvelebili na lehátkách. Další drkotali zuby při pohledu na lidi, kteří nejen dobrovolně, ale přímo s nadšením vyrazili do vody. Někteří brzy utekli. Vesměs ale nejen pověsili baňku na stromeček, ale ještě se „vyrochnili“ ve vodě. „Počasí je úplně fantastické. Lidi jsou tady tedy hlava na hlavě. Ale podmínky jsou opravdu úžasné a voda kousavá… Byly tu dva stupně, míň to ani nebývá. Minimum, co jsme měřili, když byl tak dlouho led, byly necelé dva stupně,“ konstatoval po koupeli třeba čtyřicátník Mojmír. Otužuje se pravidelně a dlouhodobě, stejně jako Bob Pácl, který v 82 letech byl mezi nejstaršími účastníky. „Voda byla přiměřená a opravdu to bylo dnes vynikající. Je zde hodně lidí. Všem se to určitě velice líbilo,“ oznámil Bob Pácl předtím, než se šel zahřát.