„Byli jsme plavat začátkem prosince, a když jsem to pak měřil, tak teplota vody byla asi 4 centimetry. O týden později klesla na 2 centimetry. A jak tak koukám, tak dneska bych to asi ani nezměřil,“ konstatoval během převlékání z plavek po tradiční Silvestrovské koupeli jeden ze členů věhlasného recesistického Spolku Nezamyslických Mažoretů. Přestože teplota vzduchu výrazně přesahovala 10 °C, místní koupaliště bylo ještě v noci zcela zamrzlé. Aby koupel vůbec mohla proběhnout, tak v něm mažoreti museli led rozbít.

Bez tradiční Silvestrovské koupele by rok v Nezamyslicích sice skončil, ale určitě by mu něco chybělo. A tak se i letos poslední den v roce na místním koupališti sešli chladumilovní jedinci, aby si společně zablbli ve studené vodě, připili na zdraví a popřáli vše dobré do nového roku.

Do vody se ponořila desítka odvážlivců, které sledovalo několik desítek přihlížejících. Většina z plavců na sobě měla typické modro-bíle pruhované plavky. Největší obdiv pak mezi nimi sklízela devítiletá Julie Přecechtělová, která do vody následovala svého tatínka i staršího bratra Hynka. „Julča trénovala v bečce, kterou máme u domu. Před Vánoci jsem do ní koupil ještě kapra a amura, takže se pak koupala i s rybami,“ prozradil tatínek Daniel Přecechtěl. Julie tak v chladné vodě zastoupila svoji spolužačku Miriam Košárkovou, kterou pro letošek do vody nepustilo mírné nachlazení. 

Přestože pražské meteorologické stanice hlásily nejteplejší Silvestr v historii, bazénu v Nezamyslicích jako by se dlouhodobé oteplení „zázrakem“ vyhnulo. Ještě předposlední den v roce jej pokrývala souvislá vrstva ledu, který museli mažoreti rozbít, aby v něm vytvořili alespoň tůňku pro komorní ponor. Tomu přirozeně odpovídala i teplota vody, která výrazně nepřekračovala bod mrazu. Plavání kolem okraje bazénu, do něhož se mnozí pouštěli v předchozích letech, tentokrát překvapivě nepřipadalo v úvahu.

Na závěr si přímo v bazénu všichni připili na zdraví v novém roce, v čemž ostatně plynule pokračovali i po vystoupení na břeh. Z počátku se přitom potýkali s třesem, který by jim i James Parkinson mohl závidět. Udržet v klidu čaj s rumem či třeba jen vyťukat správná čísla na mobilním telefonu se v tu chvíli jevilo jako nadlidský výkon.

Tradice silvestrovského koupání Nezamyslických Mažoretů sahá až do posledního dne roku 2014, kde se členové spolku se svými přáteli a sousedy sešli u říčky Haná. Po třech letech a několika omrzlinách se pak přesunuli na plovárnu. Celý spolek pak před dlouhými lety vznikl u příležitosti zářijového Nezamyslického vinobraní, které mažoreti pravidelně koření svými neotřelými a veskrze vtipnými vystoupeními. Naposledy tak aktéři nabídli jedinečné recepty na energetickou krizi, mezi nimiž vyniklo kolektivní vytvoření „ňaderné“ elektrárny vyrábějící erektickou energii. Naopak se jim tentokrát již nepodařilo navázat na tradici Zimních olymppijád konaných poslední červnový pátek. „Jestli nás neklepne a něco nás napadne, tak zas něco připravíme,“ přislíbil na závěr Jan Košárek.