Dalším místem v prostějovském regionu, které v důsledku stále dražších energií sáhlo k úspornému opatření ve veřejném osvětlení, je od začátku roku 2023 Plumlov. Na vybraných místech tak nově zhasínají světla půl hodiny před půlnocí a znovu je rozsvěcují po čtvrté hodině ranní. Tímto opatřením by město mohlo ušetřit náklady až o polovinu, v současné době to činí měsíčně téměř šedesát tisíc korun. V lednu a únoru půjde o zkušební provoz, během kterého chce vedení města vyladit všechny detaily. Plánovaná je také rekonstrukce osvětlení, jež by měla znamenat další úsporu.

Už na podzim svůj záměr snížit spotřebu energie veřejného osvětlení jasně deklaroval Prostějov nebo také Konice. Po Novém roce se k nim přidal Plumlov, kde jsou světla zhasnutá čtyři a půl hodiny. „Vzhledem k narůstajícím cenám energií jsme rozhodli o úsporném opatření. Od Nového roku zhasínáme veřejné osvětlení v některých částech Plumlova. Do konce února se bude jednat o zkušební provoz a pokusíme se vše vyladit tak, aby to už od března bylo přijatelné pro všechny obyvatele. Nyní se jedná o čas od půl dvanácté, kdy už je i po příjezdu posledního autobusu, do čtvrté hodiny ranní, což je relativně mrtvé období,“ objasnila Večerníku starostka Plumlova Gabriela Jančíková.

Město si od tohoto kroku slibuje snížení nákladů, které jen za osvětlení činí měsíčně 58 000 korun. „Pokud půjdeme cestou takto nastavených úsporných opatření, mohly by se měsíční poplatky snížit až na polovinu. Zároveň se ale jedná o zkušební období a je možné, že ještě budeme něco měnit. Tímto bych chtěla požádat občany o zpětnou vazbu, abychom následně mohli zkušební období co nejlépe vyhodnotit,“ doplnila starostka.

Další ušetření finančních prostředků by se mělo projevit i na základě vybudování nového veřejného osvětlení, které má Plumlov v plánu. „Osvětlení už opravdu dosluhuje a nemůžeme tak například pomýšlet na to, že bychom vypnuli jen třeba každou druhou lampu. Nyní musíme vždy určitou část. Brzy se to ale změní, protože čekáme na zpracování dokumentace ze strany poskytovatele, abychom mohli požádat o dotace na kompletní rekonstrukci. Ta by měla zabrat tři roky, kdy v každém roce přijde na řadu jedna etapa. Snad se nových úsporných svítidel v Plumlově i místních částech dočkáme co nejdříve,“ dodala Jančíková.