Kosíři se mimo jiné přezdívá hanácký Mont Blanc. Oblíbený kopec zvedající se z veskrze rovinaté krajiny na někoho může působit monumentálně, změnu v charakteru počasí lze však po výšlapu na něj vystopovat opravdu jen zřídkakdy.  Uplynulou sobotu 28. ledna to bylo přece jen trochu jinak.

Zatímco v Prostějově a jeho nejbližším okolí už nebylo po sněhu ani památky, na samém Kosíři se občasné zbytky bílé pokrývky přece jen najít daly. A to rozhodně nebyl jediný důvod, proč vyrazit na tradiční Zimní putování z Čelechovic do Čelechovic přes vrchol Kosíře. Tím hlavním bylo zachování tělesné i psychické svěžesti všech devadesáti letošních účastníků.  

 

Letos se konal již 22. ročník oblíbené akce, která byla loni kvůli doznívajícím proticovidým opatřením posunuta na poslední zimní den. Poutníci vycházející z čelechovické sokolovny tehdy mohli zcela netradičně pozorovat skřivánka, žluťásky i koniklece. Letos nic podobného nehrozilo, přestože na brodění sněhovými závějemi ani tentokrát nedošlo, relativní ochlazení dalo putování skutečně zimní nádech.

Loni byl nejstarším účastníkem pochodu Jaroslav Punčochář z Kelčic, tentokrát jeho žezlo převzal Jiří Sedláček z Čelechovic na Hané, který letos oslaví své 84. narozeniny. Místní rodák je skutečně chodící kronikou obce. V den, kdy se volila hlava státu, přišla řeč i na našeho prvního prezidenta. „Manželkou dlouholetého osobního sekretáře TGM Antonína Schenka byla naše rodačka. Oba manželé s Masarykem byli až do samého konce jeho života,“ zalovil například v paměti Jiří Sedláček.

Mezi poutníky se tentokrát zařadila také místní starostka. „Několik let po sobě jsem vynechala, letos mi to konečně vyšlo. Na putování jsem s sebou vzala i šestiletou vnučku Natálku a fenku Sisi, kterou jsme před dobrými deseti lety nalezli přímo v Čelechovicích,“ prozradila Jarmila Stawaritschová.

Mezi nejmladší účastníky patřil Vojta Volek. Přestože chlapci je teprve 1,5 roku, díky aktivitě rodičů se zúčastnil už svého druhého Zimního putování. Zatímco se i tentokrát vezl v kočárku, jeho čtyřletý bratr Tomáš již celou desetikilometrovou trasu zvládl výhradně po svých. Jako odměna nejen na něj, ale na všechny účastníky v čelechovické sokolovně čekaly diplomy a oblíbené perníkové medaile upečené obětavou Marcelou Vybíhalovou. „Bez nich by to nešlo a věříme, že příští rok budou zase. Sejít bychom se měli opět poslední lednovou sobotu,“ vzkázala všem organizátorka Milada Dosedělová z pořádajícího TJ Sokol Čelechovice na Hané.   

Sokolové z Čelechovic ve spolupráci s obcí už nyní chystají další akce. Tou nejbližší by měl být opět tradiční Aprílový koncert spojený s velkou jarní výstavou pravidelně konaný začátkem dubna. Vystoupit by na něm měl opět Dechový orchestr prostějovské ZUŠ. Chybět by neměl ani dětský karneval.