Je libo tlačenku? Nebo třeba jelita? Žádný problém. Alespoň ne předminulou sobotu na němčickém náměstí. V průchodu domu, kde se prodávají dárkové předměty, se totiž dopoledne 4. února odehrály první vepřové hody.

A ty toho nabídly opravdu hodně. Příchozí si mohli vybrat ze dvou desítek zabijačkových dobrot od ovaru přes škvarky až po několik druhů polévek. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

A lidé na tuto akci slyšeli. Už před desátou, kdy se začalo prodávat, se pomalu scházeli. Po půl jedenácté museli počítat s frontou. Čekání jim alespoň zpříjemňovalo klábosení se sousedy a také hudba od Markovanky. „Akci děláme poprvé. Nevěděli jsme tedy úplně, do čeho jdeme a co čekat, ale ani kolik přijde lidí. Takže jsme spokojení,“ konstatoval starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst.

Spokojení pak vesměs odcházeli i lidé s nákupem. „Jsem za takovou akci ráda. Je dobře, že se něco podobného dělá,“ svěřila se Večerníku paní Eva. „Přišla jsem si pro zboží, které mám ráda. A ty jsem zde našla, odnáším si černou polévku a zapečené jelito. Zbytek zabijačkových dobrot tolik nemusím,“ usmála se.

Kdo pak nechtěl zabijačku, odešel třeba s uzeným masem. Nebo třeba i grogem. Děti si pochutnaly na horkém čaji, který ale vzhledem k zimě a větru ocenili i mnozí dospělí. „Museli jsme změnit plány. Začalo foukat, tak jsme vše přemístili sem do dvora. Nechtěli jsme si vzít na triko, že by při poryvu vítr vzal stan a ten někomu ublížil,“ konstatoval starosta a vysvětlil tak, proč se akce musela přesunout.

I přes dobrou atmosféru a široký sortiment specialit ale slyšeli organizátoři i kritiku. „Musíme vychytat nějaké mouchy. Lidé nás třeba upozorňovali, že nejsou koblížky. Příště tedy budou i ty,“ ubezpečil starosta.