Skončilo období, kdy se komunální odpad pouze ukládal na skládky, nebo se jenom spaloval ve spalovnách. Nové technologie zasáhly i tuto oblast a přinesly alternativní možnosti jeho využití.

Jednou z těchto technologií je i zplyňování, kdy se vstupní odpad nespaluje, ale je recyklován na dva nové produkty. „Prvním z nich je syntézní plyn, který se dá dále využít v energetice pro výrobu tepla, elektrické energie nebo vodíku. Jeho čistota a kvalita je srovnatelná se zemním plynem a může ho jako vstupní surovina kompletně nahradit,“ objasnil Petr Břenek, člen představenstva společnosti PGP Terminal, a.s., která v České republice disponuje technologickým řešením na bázi zplyňovacího procesu.

„Rovněž se dá zkapalnit a použít jako potřebná příměs do benzínu v automobilové nebo letecké dopravě,“ doplnil.

Druhým produktem je pevná látka na bázi skloviny, která dokáže plně nahradit kamenivo pro výrobu betonových výrobků nebo slouží jako vstupní surovina pro výrobu izolačních materiálů. „Proces využití odpadu na bázi jeho zplyňování je procesem bezodpadovým, svým provozem neznečišťuje životní prostředí v dané lokalitě a nevytváří žádný provozní odpad, který by se musel ukládat na skládku,“ zdůrazňuje výhody Břenek.

Toto je totiž zásadní rozdíl oproti fungování klasické spalovny, která vypouští do ovzduší nebezpečné spaliny a emise a rovněž produkuje popel.

Proces zplyňování odpadu je již dlouhodobě využíván a plně funkčně provozován po celém světě a rovněž v zemích západní Evropy se v současnosti započala výstavba konkrétních odpadových projektů na bázi této technologie.

„Česká republika by neměla být ve výstavbě a provozování takovýchto zařízení pozadu, a to hlavně z důvodu, že v nové české odpadové legislativě je technologický proces zplyňování plně uznaný a jeho výstavba je dotačně podporována,“ míní odborník na tuto problematiku.

Jeho uplatnění rovněž nahrává fakt ukončení skládkování v České republice k roku 2030.

„Města a obce v České republice by se měla proto velmi vážně zaobírat myšlenkou, jak chtějí do budoucnosti vyřešit toto legislativní omezení a využití procesu zplyňování  odpadu je jedním z nejlepších řešení a cestou, která nasměruje původní odpad k novému  opětovnému využití,“ apeluje Petr Břenek.