Otázka „Jsou malí krokodýlci čelnatí samci, nebo samice?“ byla v ZOO na Svatém Kopečku po dvou letech v minulých dnech zodpovězena. V zahradě proběhlo takzvané sexování, které určilo, že všech pět mláďat jsou samci.

 

„Sexování neznamená žádné erotické radovánky, ale určování pohlaví krokodýlů. Metod sexování je přitom několik. Základní a u nás nyní použitá byla metoda palpace,“ prozradila mluvčí jediné ZOO v Olomouckém kraji Iveta Gronská s tím, že při palpaci se vsune prst do kloaky mladého zvířete a hledá se v ní chrupavčito-masitá struktura. „To lze přitom uplatňovat pouze u vzrostlejších krokodýlů, v našem případě dvouletých. Do tohoto věku se u těchto zvířat dá jen stěží rozeznat penis od klitorisu, přičemž v tomto vývojovém stádiu se pohlavní orgán krokodýlů nazývá kliteropenis,“ prozradila Gronská.

Sexování ve svatokopecké zoo se minulý týden zúčastnila legenda české zoologie a teraristiky, emeritní ředitel jihlavské ZOO Vladislav Jiroušek. „Jemu stačil jeden rychlý pohmat v kloace každého z pěti krokodýlů a nyní už víme, že máme pět samců,“ konstatovala mluvčí Gronská a dodala: „Při této příležitosti jsme je rovnou změřili a zvážili. Délka se pohybuje od 91 do 103,5 centimetru a váží kluci od 3 do 4,3 kilogramu.“

ZOO na Svatém Kopečku chová krokodýly čelnaté od roku 1992. Všech pět mladých samečků odtud brzy poputuje posílit chovy v jiných zoologických zahradách. „Samice už totiž začala mladé vyhánět, protože by se ráda pustila do plození dalších potomků,“ prozradila Gronská.

 

Co je krokodýl čelnatý zač?

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Tam se skrývá v doupatech mezi kořeny stromů zanořenými do vody. Dorůstá maximální délky dva metry. Ve volné přírodě nežije rodičovský pár společně a o hnízdo se stará pouze samice. Společnost vyhledává jen v období páření. O český název tohoto plaza s noční aktivitou se zasloužilo pro něj typické vystouplé čelo. Svou potravu loví v noci u břehu prudkým pohybem tlamy do strany. Coby masožravé zvíře nepohrdne rybami, plazy, korýši, drobnými savci, případně mršinami. Nejvíce je ohrožen lovem místních domorodců pro maso a ztrátou přirozeného biotopu, v důsledku masivního odlesňování. Krokodýl čelnatý má pod kůží mnoho kostěných štítků (osteodermů), proto se kůže nehodí pro průmyslové zpracování.

 

zajímavosti…

Příbuzní se sýkorkami

Krokodýli, čelnaté nevyjímaje, patří spolu s ptáky a dinosaury do samostatné skupiny archosaurů. Jsou tudíž více příbuzní například sýkorce na krmítku než ostatním plazům, jako jsou ještěři či hadi.

Kvákající mláďata

Samice krokodýlů čelnatých staví na počátku období dešťů (květen) v blízkosti vody kopcovitá hnízda. Ta jsou tvořena vlhkou, rozpadající se vegetací, která produkuje v důsledku tlení teplo a vejce jsou tak v jakémsi přírodním inkubátoru. Samice kladou zhruba deset vajec a jsou v tomto období velice agresivní. Před vylíhnutím vydávají mláďata ještě ve vejcích kvákavé zvuky, kterými zvěstují brzký příchod na svět. Po vylíhnutí je bere matka do vody, kde je hlídá