Proti tomuto chlapíkovi je baron Prášil vskutku pravdomluvný člověk! Příležitostný boxerský trenér mládeže Emil Šťuka z Prostějova byl před více jak rokem odsouzen na šest let do vězení. Soud jej tam poslal za to, že z poškozeného Radima N. vymámil minimálně milion korun, oplátkou za to mu nabídl smyšlené historky o fantasticky výhodném nákupu domu ve Vídni.

Řemeslník si s vidinou výhodné investice postupně nabral řadu úvěrů, až nakonec skončil v osobním bankrotu. Jak se nyní ukázalo, obdobný osud potkal také vystudovaného pedagoga Jiřího P., kterého měl čtyřiapadesátiletý Šťuka obrat dokonce o téměř 5 milionů korun! V úterý 28. února prostějovský soud téměř celý den rozpřádal případ protřelého podvodníka. 

Nadšený muzikant a někdejší ředitel ZUŠ v Uherském Hradišti Jiří P. se s Emilem Šťukou seznámil v Olomouci, kde čtyřiapadesátiletý podvodník působil jako boxerský trenér mládeže. Ve stejné budově, kde fungovala tělocvična, totiž provozoval Jiří P. svůj obchůdek s obaly na hudební nástroje. Jeho živnost mu však mnoho nevynášela a tak, když uslyšel o možnosti výhodné investice, zavětřil příležitost, jak poprvé v životě přijít k velkým penězům. A to se mu stalo osudným. Nabídka totiž přišla od výmluvného Emila Šťuky, který v tom prostě „umí chodit“. Ostatně v minulosti byl za podvody odsouzen...

A právě ten si vyhlédl Jiřího P. a nejenže jej obral o veškeré našetřené peníze, navíc mu doporučil, aby si kvůli nákupu domu nabral nejrůznější půjčky. Opatrný Šťuka pak veškeré peníze vždy převzal v hotovosti. „Z výpisu z bankovního účtu jednoznačně vyplývá, že na konto obžalovaného putovaly vysoké částky,“ argumentoval státní zástupce Jiří Jančík s tím, že postupně z něj měl obžalovaný vymámit částku dosahující zhruba 5 milionů korun.

Bál se, že přijde o peníze

Sám poškozený pak před soudem popsal, kterak peníze postupně předával Emilu Šťukovi, který si po určitém čase vždy obratně našel důvod, proč je potřeba poslat další finance. Jiří P. se bál, že už o dříve investované peníze přijde, a tak posílal další a další. Přitom si půjčoval všude možně, a to jak u bank, tak i u svého vlastního tatínka. Vše skončilo obrovskými dluhy, přičemž reálně hrozí, že poškozený přijde o svůj rodinný dům v Třebčíně.

Podobně dopadl i Radim N. „Než jsem potkal pana Šťuku, byl jsem bez dluhů a měl nějaké peníze našetřené na stavbu vlastního domu. Kvůli němu jsem přišel o auto, pozemek a musel na sebe dát insolvenci. Celkově jsem kvůli němu odepsal asi o 2,1 milionu korun,“ popsal u soudu Radim N., kterému už dříve Emil Šťuka nabídl 200 tisíc korun, pokud změní svoji původní výpověď. Viděl v tom příležitost, jak z podvodníka dostat alespoň nějaké peníze. U soudu předvedl naprosto nečekaný kotrmelec, když začal tvrdit, že peníze nedal Šťukovi, ale rozházel s prostitutkami. Ani pak však od podvodníka žádné peníze nedostal, a i proto se vrátil ke své původní verzi. I kvůli této nabídce je nyní Emil Štuka kromě podvodu souzen také za trestný čin maření spravedlnosti.

Kam se všechny ty miliony poděly?

Jindy výmluvný obžalovaný u soudu odmítl vypovídat, pouze přečetl své vyjádření, v němž veškeré své pochybení popřel. Během hlavního líčení se pak omezoval na pokládání otázek jednotlivým svědkům, které často s danou věcí měly jen pramálo společného. Už nyní je však téměř jisté, že ani jeden z poškozených z něj žádné peníze zpět nedostane. Všechny zřejmě putovaly na nákladný životní styl celé cikánské rodiny. Kromě toho Emil Šťuka prokazatelně prosázel více jak milion korun u sázkových kanceláří, kolik peněz stihl naházet do výherních automatů, se zjistit pochopitelně nedá. Vzhledem k velkému rozsahu dokazování a nutnosti výslechu dalších svědků rozsudek dosud nepadl a hlavní líčení bylo odročeno.