Neděle 19. března 2023 se stala důležitým datem pro Pavlovice u Kojetína. Obec s necelými třemi sty obyvateli je další, která se může pochlubit vlastním hasičským sborem. Právě v neděli jej místní obyvatelé na první schůzi spolku založili.

 

„Měli jsme několik hostů. Byli zde z OHS Prostějov starosta, dále pan starosta z okrsku sedmnáct, z Mořic. A taky pan velitel okrsku z Dřevnovic,“ prozradil Večerníku starosta obce Tomáš Mládek.

Na schůzi se stal revizorem účtů spolku. Starostou byl zvolen Marek Nedbal. Ve výboru pak zasedli kromě Marka Nedbala také v pozici jednatele a velitele Dušan Konečný, dále hospodář David Navrátil, preventista Kamil Vacík a v pozici člena výboru je Ondřej Krepl. „Byl zvolený pětičlenný výkonný výbor a revizor účtů. Aktuálně máme dvanáct zakládajících členů,“ přidal Mládek.

Starosta dále konstatoval, že jde o soukromý spolek, nezávislý na obci. Co by v budoucnu měl podle schválených návrhů vyvíjet? „Primárně se bude sbor věnovat dětem a mládeži. S tím, že bychom chtěli využívat a řídit provoz na místní zbrojnici i požární nádrži, včetně údržby,“ uvedl. V návrhu se mimo jiné píše i o spolupráci sboru s dalšími organizacemi. „Budoucí SDH chce aktivně spolupracovat se všemi zájemci z řad občanů, se spolkem Tělovýchovné jednoty Pavlovice u Kojetína, se kterým má stejné zájmy na budování dobrého vztahu k pohybu a všeobecnému sportu. V plánu má komunikovat a spolupracovat se spolky dobrovolných hasičů v okolí obce,“ zní ve schválených návrzích.

Pavlovice by měly navíc být vidět i tam, kde dosud zastoupení neměly. „Postupně bychom se s dětmi chtěli začít účastnit soutěží,“ plánuje Tomáš Mládek.