I letos proběhne veřejné čtení jmen obětí holokaustu, tedy šoa. Uskuteční se v úterý 18. dubna mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou před budovou nové radnice na náměstí T. G. Masaryka.

 

Během čtení zazní jména obyvatel města židovského původu, kteří byli během 2. světové války zavražděni v koncentračních táborech. Jde o nepřerušené čtení jmen s připomínkou toho, kdy a kde byli tito lidé německým nacistickým režimem zabiti. „Věnujte prosím třetí dubnové úterý vzpomínku těm, kteří dříve tvořili až do 2. světové války jednu z výrazných skupin prostějovského obyvatelstva. Touto cestou se na Vás také obracíme s prosbou o aktivní zapojení do veřejného čtení jmen,“ vyzývá Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Součástí programu je od 15.30 i prohlídka bývalé židovské synagogy, dnes chrámu Československé církve husitské v Demelově ulici.

V Prostějově se jména obětí holokaustu čtou od roku 2019. V době koronaviru se tak dělo formou on-line přenosu. Lidé, kteří se do čtení chtějí aktivně zapojit, by se měli přihlásit Filipu Gregorovi z Muzea a galerie v Prostějově na čísle 775 096 522 nebo Janě Gáborové přes telefon 603 555 904.

Židovská komunita v Prostějově patřila v době před druhou světovou válkou k nejpočetnějším a nejvýznamnějším na Moravě. Početně byla větší než komunita německá a zároveň v Prostějově působilo nebo se narodilo hodně osobností židovské kultury. Vše skončilo během druhé světové války. V létě 1942 došlo k transportu židovských obyvatel města, z vyhlazovacích táborů se jich vrátil jen nepatrný zlomek.