Úspěch hodný velké gratulace. V minulém vydání Večerník informoval, že do národního finále kola nejprestižnější kuchařské soutěže na světě Bocuse d'Or se dokázal probojovat také Lukáš Velšmíd, který působí v restauraci na Běleckém Mlýně. Zajímalo nás, jak dopadl a jaké si ze soutěže odnáší pocity...

Velšmída do finále nominovala porota, v níž zasedli šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Filip Sajler či Tomáš Popp. Soutěž byla skutečným svátkem kuchařů, který po tři dny zaplnil halu O₂ universum. Diváci ze sedaček sledovali vaření jednotlivých soutěžících, výdej, prezentace mísy komisařům, přendávání obsahu mísy na talíře.

Desítka finalistů musela během 5 hodin a 35 minut před zraky diváků kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního z nich byl králičí hřbet a králičí stehno. Druhé mělo být vegetariánské a obsahovat brambory a česnek.

Soutěž byla prostoupená obrovským množstvím energie, stresu a adrenalinu. „Bylo to neskutečné, ani ve snu jsem si nedokázal představit, jaké to bude. Byl jsem nervózní od začátku až do konce. V porotě byli totiž skvělí šéfkuchaři, ke kterým vzhlížím. Chtěl bych jim všem poděkovat, stejně jako manželce, která mě podporuje v každé šílenosti, a dětem, které byly úžasné a trpělivé vzhledem k vytíženosti. Rovněž bych rád poděkoval řadě mých kolegů a zaměstnavatelům,“ vyjádřil se po soutěži Lukáš Velšmíd, kterého porotci nakonec zařadili na šesté místo.

JAK DOPADLO BOCUSE D'OR 2023?

1. místo Dominik Unčovský

2. místo Patrik Bečvář

3. místo Vojtěch Petržela

4. místo František Hrdina

5. místo Martin Staněk

6. místo Lukáš Velšmíd

7. místo David Schlesinger

8. místo Jakub Fusek

9. místo Petr Kozma

10. místo Ondřej Molina