Dětský den, který na plumlovském zámku tradičně pořádal Klub vojenské historie Litava, přilákal uplynulou sobotu stovky návštěvníků. Čekali je vojáci nejrůznějších armád, a to od římských legionářů po rudoarmějce. V ukázkách představili nejrůznější zbraně a další armádní vybavení. Děti si navíc mohly zasoutěžit.

Velký zájem vzbudila dvojice psů plemene sibiřský husky. Zatímco dvouletý Lucky představoval vojenského stopaře, pětiletý Hunter zastupoval psa – sanitáře. „Husky je, jak jméno napovídá, ze Sibiře. Za války byl pro Rudou armádu neocenitelným pomocníkem. Silný, vytrvalý, nenáročný a odolný pes nosil náklady, tahal saně či vozíky se zbraněmi, municí a léky,“ vysvětlila Večerníku majitelka psů a zároveň zakládající členka pořádajícího KVH Litava Barbora Bendová.

Jen o kousek dál se děti mohly těšit ze souboje s nefalšovanými římskými vojáky. Jejich velitelem je muž, který Římu propadl už v roce 2008. V civilu je policistou a jeho jméno, je stejné, jaké má v občanském průkazu. „Jmenuji se Titus Antonius. Pro mě je římská legie srdeční záležitostí,“ nechal se slyšet.

Mladé dívky v úhledných uniformách představovaly německý ženský pomocný sbor. Jeho členky byly radistkami, zapisovatelkami, telefonistkami, zdravotnicemi. Tomu napovídalo i vybavení jejich „kanceláře“, kde nechyběly dobové psací stroje i telegrafy. „Jsme členkami Kämpferinnen der Wehrmacht. Shodou okolností dvě z nás k vojenské historii přivedli otcové, třetí přítel, dnes tedy už manžel,“ sdělily usměvavé krásky.

I historikům přálo počasí, které, stejně jako bohatý program, oceňovali všichni návštěvníci. „Kluci jsou u vytržení, střelba z kulometu je pro ně dosud největší zážitek v životě,“ konstatovala maminka Ondry a Tadeáše Jana Horová, která s rodinou přijela z Brna.