Minulé úterý 23. května uspořádala Městská policie Prostějov ve spolupráci s městskou knihovnou, odborem sociálních věcí magistrátu, Zdravým městem, Policií ČR, HZS Olomouckého kraje, ochránci přírody, Sportcentrem – DDM a Střední zdravotnickou školou Prostějov již sedmý ročník soutěže AKTIVNÍ SENIOR. Den plný vědomostních testů, soutěžních otázek i fyzické aktivity se opět konal pod záštitou statutárního města Prostějova.

Soutěžící přišlo pozdravit i povzbudit vedení města v čele s primátorem Františkem Jurou, první náměstkyní Miladou Sokolovou ai dalšími náměstky Jiřím Rozehnalem, Marcelou Župkovou, Jiřím Pospíšilem a Milošem Sklenkou. Právě sám první muž radnice všechny účastníky přivítal a popřál jim mnoho zdaru v soutěži. „Je to vynikající akce, ze které mám velkou radost.

Akce pro děti jsou běžné, pro seniory je jich pomálu. O to více oceňuji práci organizátorů, kteří soutěživého ducha probouzejí i v lidech seniorského věku,“ vyjádřil se následně exkluzivně pro Večerník František Jura. „Cílem akce bylo zpestřit život seniorům a hlavně vytvořit příjemnou atmosféru s bonusem získání pěkných cen,“ přidala náměstkyně Marcela Župková.

Podle informací Terezy Greplové, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov, se do soutěže přihlásilo třináct tříčlenných družstev a devět jednotlivců. Na osmi stanovištích na ně čekalo patnáct úkolů z různých oborů. „Mimo mnohé jiné jsme pro ně připravili laserovou střelnici. Musím říci, že pánové byli v tomto směru lepší,“ usmála se Greplová. Dámám se pro změnu více dařilo na jednom ze stanovišť Policie České republiky, kde je čekal obrázek ženy, kterou po zhlédnutí musely s časovým odstupem zhruba jedné minuty policistům popsat. „Tady se naopak projevila ženská všímavost. Většina soutěžících neomylně vyjmenovala barvy oděvu, popsala délku a barvu vlasů, bot atd.,“ konstatovala policejní preventistka Zuzana Slabá. Podrobný popis pachatelů, který mohou svědci nejrůznějších trestných činů poskytnout, policistům značně usnadňuje práci.

Na dalších stanovištích si soutěžící prověřili své znalosti základů první pomoci, dopravních předpisů, znalost přírodnin, památek Prostějova, požární ochrany, logického myšlení, nechyběla jemná motorika ani sportovní disciplíny v podobě discgolfu a hodu na cíl. „V tom posledním jsme pohořely,“ kály se členky jednoho z družstev, ale jak vzápětí dodaly, skóre si vylepšily na stanovišti městské knihovny, které bylo zaměřeno na hanáčtinu.

Soutěžící si užili také doprovodný program v podobě ukázky canisterapie organizace Podané ruce – osobní asistence. Pod vedením lektorky Nordic walkingu Lenky Sehnalové si mohli vyzkoušet chůzi se severskými holemi.

„Pro družstva i jednotlivce, kteří se umístili na prvních třech místech, byly připraveny diplomy, poukázky do lékárny a další věcné ceny. Nikdo ze soutěžících neodešel s prázdnou, pro každého byl nachystán dárek. Nechybělo ani občerstvení,“ doplnila za pořadatele Tereza Greplová.