Letos vůbec poprvé se město připojilo k celostátní akci Víkend otevřených zahrad. Uplynulou neděli otevřelo botnickou zahradu, přidalo k ní Spitznerovy sady a jako průvodce vybralo odborníka Libora Marčana. Ekolog, pedagog a milovník stromů se svého úkolu zhostil profesionálně a přidal řadu informací, o nichž na padesát zájemců nemělo dříve žádné povědomí.

 

Tak třeba břestovec jižní, jeden z nejkošatějších stromů ve Spitznerových sadech, pochází ze Středomoří. Tam je jeho pružné a ohebné dřevo dodnes využíváno při výrobě kol a bičů. Neméně zajímavý je dřezovec trojtrnný, známý svými dlouhými lusky – patří totiž do stejné čeledi jako hrách a fazole. Kvete koncem léta a poskytuje tak cennou potravu včelám. „I když teď vypadá jako obyčejný strom, paulovnii plstnatou znáte všichni díky velkým fialovým květům. Ty rozkvetou dříve, než se strom olistí,“ uvedl Marčan a dodal, že další exempláře lze najít ve Smetanových sadech.

Ve Spitznerových sadech naleznete také jinan dvojlaločný neboli ginkgo bilobu a jeden z pěti nejvyšších stromů světa douglasku tisolistou. „S tímto stromem v současné době experimentujeme i v České republice. Vzhledem ke své odolnosti by mohla nahradit smrkové porosty,“ zmínil málo známou skutečnost průvodce.

Další částí prohlídky byla Botanická zahrada Petra Albrechta, založená v roce 1934. Skrývá řadu vzácných rostlin a stromů, mezi nimi třeba nyní kvetoucí impozantní tulipánovník liliový.

V zahradě rostou nejen domácí, ale i evropské a zámořské dřeviny. Pěstovaná flora je zde zaměřena i na prezentaci regionální květeny – Kosíř, Předina, Grygov, Hněvotínské skály. „Bylo to velmi poučné a zajímavé. Spoustu věcí jsem vůbec netušila. Děkuji za skvělý výklad,“ nechala se pro Večerník slyšet paní Eva.