Už pátým rokem se v areálu nedaleko rybníka ve Víceměřicích od rána 10. června vařil tradiční a oblíbený český pokrm. Kotlíkové guláše si nenechalo ujít hned tucet družstev, která se do soutěže přihlásila, a také řada místních i přespolních, kteří přišli na ochutnávku i oběd. Organizátorům udělalo největší radost počasí, to se nejprve příliš „netvářilo“. Nakonec se ale vše vydařilo a dlouhé přípravy pokrmů vystřídala hodinka, kdy z kotlíků zmizelo úplně vše. Večerník vyl toho svědkem!

Vařit přihlášení začali už od osmé hodiny ranní a na přípravu měli se vším všudy čtyři a půl hodiny. Od 12.30 totiž „zasedala“ porota, která měla nelehký úkol vybrat hned ze dvanácti jídel to úplně nejlepší. Na výběr toho bylo letos dost, nechyběl guláš kančí, jelení, vepřový či hovězí. „Už nám tu chybí jen kuřecí,“ smál se jeden z kuchařů.

Do akce se opět zapojili jak místní hasiči, kteří také soutěžili, tak zastupitelé obce, sportovci, ale i přespolní. Okolo dvanácté hodiny se už linula vůně celým zaplněným areálem a probíhaly poslední ochutnávky kuchařů. „Maso je skvělé, a i celkově chuťově je to za mě vynikající. Budeme se snažit v této konkurenci obhájit vítězství,“ přidal s úsměvem ředitel domova U rybníka Felipe Sánchez López, který se ale letos musel sklonit před stánkem „Na pohodu“, jehož aktéři připravili vynikající guláš z jeleního masa.

Kromě poroty na ochutnání čekala spousta příchozích v zaplněném areálu, čas si krátili poslechem reprodukované hudby a konzumací všemožných nápojů. Nechyběla také bohatá tombola, do níž si mohli návštěvníci v průběhu dopoledne nakupovat lístky. Na své si přišli i ti nejmenší, pro které byl připraven skákací hrad a dětské hřiště.

O tom, že guláše opravdu chutnaly, svědčí i fakt, že během hodiny nezbylo vůbec nic. „Největší starost jsem měl z počasí, protože v pátek ještě o půl čtvrté pršelo, takže jsme měli obavy, abychom to vůbec mohli nachystat. Předpověď ale naštěstí úplně nevyšla a bylo opravdu krásně. Věřím, že si to lidé užili a snad jim i chutnalo. Osobně musím akci hodnotit jen pozitivně. Rekordní počet účastníků i soutěžících a my jsme v této konkurenci zvítězili. Takže super,“ mnul si ruce jeden z hlavních organizátorů akce Jaroslav Ryška.

I po slavnostním vyhlášení výsledků akce pokračovala volnou zábavou, kde lidé společně poseděli a užili si pěkného sobotního dne, který byl plný zábavy, přátelské atmosféry a skvělého jídla.