Byly mladé, byly krásné a byly zavražděny. To je v kostce příběh hned několika dívek, za něž byly uplynulý čtvrtek 29. června položeny kameny zmizelých. Jejich položení připomíná tragické osudy zmizelých židovských sousedů, už čtyři roky je zaštiťuje spolek Hanácký Jeruzalém ve spolupráci s městem Prostějov.

Uplynulý čtvrtek přibyly v ulicích Prostějova další kameny zmizelých. „Jsem rád, že jsme se v roce 2019 k této iniciativě připojili a do letošního roku se podařilo položit šest desítek kamenů. Nyní k nim přibývá dalších třináct,“ uvedl prostějovský primátor František Jura během setkání, které proběhlo na náměstí E. Husserla.

Mezi jednotlivými oběťmi se tentokrát vyskytovalo nápadně mnoho dívek, které byly zavražděny ve věku mezi 15 a 22 lety. „Je to díky paní Bohumile Procházkové, která uhradila náklady za devět kamenů. Jednalo se o spolužačky její maminky z prostějovské dívčí reálky. Jejich jména se jí podařilo vyhledat. Za to vše jí patří velký dík,“ objasnila Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Během setkání na náměstí E. Husserla byl připomenut mimo jiné osud rodáka z Moravské Třebové, který se po obsazení Sudet do Prostějova vydal k sestře své maminky. Jeho rodiče předpokládali, že tady bude v bezpečí. „Bedřich Lamm však byl z města nejprve deportován do Terezína a následně i do Osvětimi. Navzdory silným omrzlinám a podvýživě se mu podařilo přežít pochod smrti, nicméně na samém konci války podlehl tuberkulóze. Bylo mu tehdy patnáct let,“ ohlédl se Vladimír Nevlud, jenž vypátral dávno zaváté stopy chlapce, jehož rodičům se nakonec podařilo vycestovat do Izraele. „Podobný byl osud sourozenců Spitzerových, jimž pokládáme kámen právě zde na náměstí E. Husserla,“ dodal Nevlud.

Vše nasvědčuje tomu, že počty kamenů zmizelých v ulicích Prostějova se na cifře 73 nezastaví. „Je podle nás potřebné připomínat si jména našich téměř tisíc spoluobčanů, kteří během druhé světové války přišli o život jen kvůli tomu, že byli židovského původu. Proto chceme tuto aktivitu i nadále podporovat, aby nám připomínala, že naše svoboda není samozřejmost,“ uzavřel primátor Jura.

 

 

Za koho byly položené kameny zmizelých?

Ilsy Sinaibergerová (22), Růža Hermannová (17), Markéta Grünwaldová (22), Etella Somogyiová (15), Kathe Gelbová (17), Pavel (13) a Vilém (7) Czechovi, Judita Kurzová (17), Bedřich Lamm (15), Hana Langerová (21), Růžena Brüllová (23), Klára Sternbergová (18), Elsa (43) a Friedrich Spitzerovi (41)