Když se školou povinných dětí zeptáte, který den mají nejraději, zcela jistě všechny odpoví, že ten poslední školní. A podle toho to minulý pátek také na prostějovských základních školách vypadalo skutečně jako ve vosích hnízdech. Všude bylo velmi rušno a pedagogové ani nestíhali mnohé děti uklidňovat. A vlastně to ani už neměli v plánu. Vždyť se rozdávalo vysvědčení a také se loučili žáci devátých tříd. To všechno se bez emocí prostě neobešlo a děti nejrůznějšího věku si v pátek 30. června poslední školní den náležitě užily.

Večerník se tradičně účastnil závěrečného rozdávání vysvědčení a tentokrát si vybral prvňáčky ze Základní školy Jana Železného na Sídlišti Svobody v Prostějově. „Já budu mít asi samé pětky, hodně jsem zlobil,“ culil se malý chlapec v první lavici. „Ale kdepak, známky máš pěkné, ovšem s tím tvým posloucháním to pořád ještě není ono,“ kárala naoko malého prvňáčka z I. C třídní učitelka Hana Kocourková. Ta zhodnotila před dětmi uplynulý školní rok velice kladně. „Naučili jsme se společně spoustu věcí a udělali kus práce. Věřím, že se tady po prázdninách všichni společně zase sejdeme. To už budeme ve druhé třídě,“ usmívala se na své svěřence ve školních lavicích oblíbená učitelka Hana Kocourková. Ona sama byla po rozdání vysvědčení doslova zasypána květinami, které jí děti přinesly.

Školní rok 2022/2023 je už tedy definitivně za námi a velmi pozitivně ho hodnotí také ředitel ZŠ Jana Železného. „Po dvou svízelných covidových letech jsme konečně pracovali bez jakéhokoliv omezení a na výuce to bylo pochopitelně poznat v pozitivním smyslu slova. Ten školní rok ale na můj vkus utekl moc rychle. Stala se spousta věcí, které jsou a budou pro naši školu prospěšné. Například se podařilo finalizovat přípravy na výstavbu běžeckého tunelu na našem hřišti, který bude sloužit nejen atletům a žákům naší školy. Poslední den školního roku zde panuje nádherná slavnostní atmosféra plná radosti, možná pár slziček ukápne jen v souvislosti s loučením našich deváťáků,“ pousmál se Dalibor Ovečka, jehož se Večerník zeptal, jakým způsobem už řeší přípravy na nový školní rok. Ten bude zahájen 4. září. „Rodiče budoucích prvňáčků už absolvovali první třídní schůzky a děti se už potkaly v rámci projektu Školička na zkoušku se svými budoucími třídními učiteli. A nechci prozrazovat nic konkrétního, ale v září připravujeme zbrusu nové přivítání dětí, které přijdou poprvé do školy. Nechte se překvapit,“ nechal i Večerník v nevědomosti ředitel školy.

Takže za dva měsíce znovu ve školních lavicích!