Říká se, že s válkou je to stejné jako s láskou. Je snadné ji začít, ale mnohem těžší ji skončit. Nahlédnout do dob, kdy se lidé potýkali nejen s chudobou, hladem, ale i válečnými útrapami, mohli všichni návštěvníci akce Dobývání hradu Plumlov, která se konala nejen po oba sváteční dny uplynulého týdne, ale po páteční přestávce také v průběhu celého víkendu.

Návštěvnost byla solidní, přestože o víkendu museli diváci čelit spalujícímu horku, které v 17. století rozhodně nepanovalo. Akci, jež se zaměřila vojenskou historii, navštívily denně stovky lidí nejen z našeho regionu. Nabitý celodenní program, který trval od 9,30 do 18.00 hodin, doprovodily kostýmované prohlídky zámku s možností navštívit strašidelné sklepy.

 

Letos v létě je tomu přesně 380 let od chvíle, kdy k Plumlovu přitáhla švédská vojska a začala z kostelního návrší ostřelovat hrad, jenž tehdy stál na místě dnešního zámku. Osmdesátičlenná hradní posádka vyzbrojená 17 děly se již druhého dne obléhatelům vzdala. Švédům padla do rukou vydatná kořist, neboť si na hradě ukryli cenné věci okolní šlechtici, duchovní i plumlovští poddaní. Švédové odtáhli po pěti týdnech, předtím však pobořili hradby, hrad vydrancovali a zapálili. Zároveň zpustošili i městečko Plumlov. Události dodnes připomíná dělová koule vsazená do hřbitovní zdi a soudobá deska s českým nápisem.

Připomenout si tyto události mohli všichni, kteří v průběhu uplynulého týdne dorazili na nádvoří plumlovského zámku, kde probíhala akce stylově nazvaná Dobývání hradu Plumlov. Místo krvelačných švédských raubířů však zámek obsadili členové skupin historického šermu Valmont, Allegros, Kacíři a Nuntius R. a nechyběl ani elitní mušketýrský regiment Corporal. Ti všichni se společně představili během bitvy právě z dob třicetileté války, kdy Švédové táhli Moravou. V jejím průběhu se přítomní mohli mimo jiné dozvědět, jaký byl rozdíl mezi mušketýry a pikanýry, že nejpoužívanější dobovou zbraní byl tehdy kord, na vlastní oči viděli, jak krutě se trestali dezertéři, či to, že do bojů o zbytky potravin se někdy zapojili i zoufalí a zbídačování sedláci. „Ti šermíři to musí mít buď velice dobře nacvičené, nebo mají neuvěřitelně rychlé reflexy,“ komentoval výkon účinkujících bojovníků desetiletý Filip.

Pozadu nezůstala ani skupina historického šermu Corporal, která přijela z Hradce Králové. Její lechtivá scéna o krásné záletné Soně sklidila velký ohlas. „Je škoda, že krásná a rádodajná paní zůstala imaginární, i když celou dobu její muž bránil její čest, že nám ji neukázali,“ smál se Jan Marek. Šermíři obratem odpověděli, že příště ji přivezou alespoň namalovanou. Corporal dorazil i s dobovým táborem, který posloužil rovněž jako kulisa a zázemí vystoupení. V programu, včetně bitvy o hrad, vystoupily rovněž skupiny Valmont, Fuente Ovejura, a Nuntius Regis.

V rámci celodenního programu se postupně představily jednotlivé skupiny se svými vystoupeními, která byla prokládána historicky pojatými pohádkami či ukázkami výcviku dravých ptáků. Lidé hojně mířili také na kostýmované prohlídky zámku či do strašidelných zámeckých sklepů. „Nejvíc se mi líbila pohádka o řepě a také jedna ochočená sovička,“ zhodnotila tříletá Markéta.

Jedinečným bylo i představení pro nejmenší. Do pohádky O Koblížkovi zapojil hlavní představitel i malé diváky. Mohli si střihnout roli lišky, zajíce, medvěda nebo vlka. Ti vybraní pak samého Koblížka. „Obdivujeme ho, tolikrát oběhnout nádvoří a ještě k tomu pořád mluvit tak, aby ho všichni slyšeli, klobouk dolů,“ chválila evidentně schváceného herce, který nešetřil vtípky, rodinka z Mostkovic.

Středa, čtvrtek, sobota a neděle byly pracovní také pro sokolníka Montyho a jeho opeřené svěřence. Divákům předvedli ukázky výcviku, zájemci si mohli dravce vzít na ruku a zapózovat s nimi. „Nejhorší pro mě je, že jsem naprostý introvert a strašně nerad mluvím. A tady musím mluvit pořád,“ smál se vousatý muž, jehož domovským hradem je Sovinec. „Pro kluka je to obrovský zážitek, že se mohl nechat vyfotit se sokolem,“ nechala se slyšet jedna z maminek.

Salvy smíchu vyvolalo i představení šermířů ze skupiny Allegros nazvané Pepouš. Štramberští borci předvedli „vystřižené“ scény ze slavného ruského Mrazíka tak dobře, že jedno oko nezůstalo suché. Ač je část členů skupiny důchodového věku, na elánu jim to při soubojích neubralo, stejně jako vtipně podané dialogy, do kterých vtáhli i publikum.

Návštěvnost byla během svátečních dnů velmi solidní, o víkendu ji poněkud snížilo tropické počasí, které spíše než na zámek táhlo k vodě. „Bylo to poprvé, kdy se u nás podobná akce konala celé čtyři dny. Nejvíce návštěvníků přišlo ve čtvrtek, ale ani o víkendu to rozhodně nebyl propadák, takže můžeme být spokojení,“ komentoval kastelán zámku Pavel Zástěra.

Nejbližší akcí na jedné z turistických dominant regionu, která byla nedávno vyhlášena Národní kulturní památkou, bude divadelní představení Vezmeš si mě! S komedií na motivy divadelní hry „Pět ve stejných šatech“ se nadcházející čtvrtek 13. července od 19:00 hodin představí ZUŠ Plumlov a divadelní soubor Dneska nemůžu.